Kommunsamverkan kring krismenyer och upphandling av lokal mat. Lokalt kött via direktupphandling. Forskningsprojekt kring resilienta regionala livsmedelssystem. Detta, med mera, står på agendan när Beredskapsnätverket för offentliga måltider har sin femte träff den 16 maj.
Hur kan måltiden nyttjas fullt ut som resurs i skolan? På tematräffen den 7 maj berättar bland annat rektor, kökschef, pedagog och måltidschef om vilken positiv effekt samarbete kring måltiderna har.
Kostchef Mario Unterbrunner i Torsås kommun var den förste som hörde av sig när MATtanken öppnade anmälan till firandet av årets Offentliga måltidens dag. Här är andelen inköpta svenska livsmedel hög och maten lagas gärna från grunden.
Den 9 april lanserades SILO-databasen, med öppen statistik över kommunernas livsmedelsinköp. Det är en milstolpe och ett viktigt steg mot ökad transparens och utveckling av de offentliga måltiderna och hela livsmedelskedjan.
De över 100 erfarenheterna i Erfarenhetsbanken passar bra att använda som diskussionsunderlag vid till exempel en arbetsplatsträff.– Uppfinn inte hjulet igen, utan dra nytta av det någon annan redan gjort och anpassa till er verksamhet, säger MATtankens Anna Lundstedt.