Landsbygdsnätverket

Vi är Landsbygdsnätverket!

 • Poddens gäster diskuterar ett plogfritt jordbruk som ett sätt för lantbrukare att klara utmaningen att producera livsmedel både miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbart. Smart tillage – för jordens skull Podden Landet #37
  Smart tillage är det engelska begreppet för så kallad smart jordbearbetning inom lantbruk. Det handlar om att kombinera metoder för klimat- och miljöhänsyn med en lönsam produktion. Pressade råvarupriser ställer krav på en effektiv produktion, men åtgärder för att nå en sådan kan å andra sidan vara negativa ur miljö- och klimatsynpunkt. Vilka vinster ser vi med ett plogfritt jordbruk? Och vilka utmaningar kan vi stöta på?
 • Gunter Pauli, Camilla Lehorst och Erik Westholm deltar på Landsbygdsnätverkets nätverksträff. Kalle Moraeus är konferencier på kvällens gala. Välkommen till gala och nätverksträff 8-9 november

  Landsbygdsnätverkets nationella nätverksträff kommer i år att arrangeras utanför Leksand i vackra Tällberg.
  – Tillsammans har vi alla en viktig roll att spela för att landsbygderna både ska kunna bidra till och dra nytta av cirkulär och biobaserad ekonomi, säger verksamhetsledare Maria Gustafsson med anledning av nätverksträffens tema.
  På kvällen bjuds deltagarna till Landsbygdsgalan för att i festlig stämning belöna spännande landsbygdssatsningar.

 • Local Food Nodes Relationsmat – framtidens matdistribution? Podden Landet #36
  Relationsmat börjar bli ett begrepp att räkna med. Idén är att stödja små, lokala producenter och koppla ihop dem med konsumenter som efterfrågar lokal mat. Producenterna kan till exempel beskriva tillverkningsprocessen eller djurens levnadsförhållande och köparen beställer vad de vill ha för att sedan hämta upp sina varor på olika utlämningsställen. Hör om hur vi kan få veta vart maten kommer ifrån och skapa en relation till personerna bakom produktionen.
 • Mattanken Dags att dra igång projektet MATtanken
  Nu är finansieringen klar för Landsbygdsnätverkets nya projekt MATtanken. Behovet är stort av just det som MATtanken ska åstadkomma - en digital mötesplats för alla som jobbar med offentliga måltider. Den kommer att vara fylld av goda exempel men också göra det möjligt att kontakta andra för erfarenhetsutbyte och olika samarbeten.
 • Sebastian Remvig och Simon Wancke Bonden och utbildningen - Podden Landet #35
  Det finns ett växande intresse för att bli bonde och bidra till en ökad matproduktion. Som för alla andra yrken krävs kunskap för att komma igång. Vilken väg ska man då ta för att nå målet? Simon Wancke är utexaminerad lantmästare och Sebastian Remvig pluggar till agronom och är ordförande i Ultuna studentkår. De har valt olika utbildningsvägar och diskuterar i detta avsnitt just vikten av olika kunskaper.

Landet - PODDEN BORTOM STORSTAN #37

Smart tillage är begreppet för smart jordbearbetining. Det är bra för miljön och bra för lönsamheten. Vilka vinster ser vi med ett plogfritt jordbruk? Och vilka utmaningar kan vi stöta på? Vill du veta mer ska du lyssna på veckans avsnitt av Landet.

Nyhetsbrevet Tema:
Jämställdhet

Tyvärr är det inte lika villkor på landsbygden konstaterar vår verksamhetsledare Maria Gustafsson i vårt senaste nyhetsbrev på temat jämställdhet.
– Felaktiga föreställningar om kvinnors företagande gör att kvinnor har svårare att komma åt stöd och lån än deras manliga företagarkollegor, säger hon.

KALENDER

Inga fler aktiviteter den här månaden. Klicka dig vidare för att se kommande månaders aktiviteter.

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post


Logotype EU