Landsbygdsnätverket

Lokala producenter på besök i skolrestaurangerna

Marks kommun har anordnat en vecka med fokus på lokal mat. Det serverades en helt svensk- och lokalproducerad lunch och lokala producenter bjöds in för att möta matgästerna.

För att lyfta lokala producenter och öka kunskapen om maten som serveras i de offentliga restaurangerna har Marks kommun anordnat en vecka med extra fokus på svensk- och lokalproducerad mat. Anneli Jonesund som är enhetschef för kost- och städservice i Marks kommun tycker det är viktigt att berätta både för sina matgäster och för kommuninvånarna om vilka värden och råvaror som deras måltider bygger på.

– Vi har fantastiskt fina lokala produkter och vi arbetar ständigt med att hitta vägar för att våra matgäster ska få svensk- och lokalproducerad mat på sina tallrikar. Därför har vi valt att uppmärksamma detta lite extra under en vecka, säger Anneli Jonesund.

Under veckan har matgästerna serverats en helt svensk- och lokalproducerad lunch. Lokala producenter, både med och utan avtal med kommunen, har bjudits in till kommunens restauranger för att möta matgästerna. En av de som levererade råvaror till lunchen under veckan var champinjonodlaren Liselott Johnsson som tycker att det var jättetrevligt att träffa både de som äter maten och de som lagar den. Liselott har inte något avtal med kommunen men hoppas att de kontakter som skapats genom denna satsning kan leda till det.

– Vi har en skrivning i avtalet med vår grossist som säger att vi vid enstaka tillfällen har möjlighet att köpa in lokalproducerade varor utanför avtalet. Det har gjort att vi under veckan har kunnat köpa in mejerivaror från ett lokalt mejeri i Sätila, framför allt dryckesmjölk. Vi köpte även grädde som användes till en härlig gräddsås, som serverades till en köttfärslimpa med kött från två lokala gårdar, potatis från Tranemo och stekta champinjoner från två lokala odlare, berättar Anneli Jonesund.

Sven Henriksson som levererat mejerivaror till verksamheterna under veckan berättar att responsen från eleverna han mött i restaurangerna varit positiv och han har haft många samtal som handlat om just ursprung och transporter.

– Jag upplever att många unga är intresserade av var maten kommer ifrån och att de tycker att det är positivt med den lokalproducerade maten. De vill inte att maten ska åka kors och tvärs över jorden innan den hamnar på deras tallrik, säger Sven Henriksson.

Mikael Mild, ledamot i LRF Marks kommungrupp, har haft kontakt med ansvariga för upphandling av livsmedel i Marks kommun i flera år. Enligt Mikael har kommunen varit duktiga och satt sig in i hur lagstiftningen fungerar och hur den kan användas för att även främja den lokala livsmedelsproduktionen.

– Det var roligt att se att eleverna gillade maten, vanlig husmanskost på bra råvaror. För oss producenter är det viktigt att träffa konsumenter och berätta om hur vår mat produceras. Konsumenter som har kunskap kan göra mer välgrundade val, säger Mikael Mild.

Intresse finns från såväl elever som lärare att ta del av den kunskap som producenterna i trakten har, men ekonomiska och logistiska skäl har gjort att det inte varit möjligt att få till studiebesök ute på någon av gårdarna. Men vem vet, nästa gång elever och producenter träffas blir det kanske ute på en gård. Marks kommun har i sitt avtal om kött och chark en skrivelse om att producenterna ska kunna ta emot studiebesök. Anneli hoppas att man hittar en lösning men är tacksam för att så många producenter tog emot inbjudan och kom till restaurangerna.

Mer information

Kommunens formulering i avtalet om att handla lokalt vid enstaka tillfällen ser ut så här:

"Marks kommun har för avsikt att under avtalsperioden, vid vissa tillfällen under året, servera andra varor som kan ha lokal förankring och/eller stor betydelse för utvecklingen av de lokala producenterna och det lokala näringslivet. Detta kommer att ske som direktupphandling av små volymer direkt av beställaren. Antagen leverantör förväntas att aktivt arbeta gemensamt med beställaren för att göra detta möjligt under avtalsperioden."

Ta del av vår artikel om upphandling av lokala råvaror i Mark


Kontakt

Anneli Jonesund, enhetschef Kost- och städservice Marks kommun
070-301 73 81
anneli.jonesund@mark.se

Liselott Johnsson, Hulatorps champinjoner
liselott.johnsson@gmail.com

Sven Henriksson, Haga lantbruk
sven.hagalantbruk@mgail.com

Mikael Mild, Bocksås Eko
mikael.bocksas@gmail.com

Senast uppdaterad