Landsbygdsnätverket

Spännande vildsvinslimpa med messmörsås, Tyresö

Recept på vildsvinslimpa och sås

Portioner: 100

Vad du behöver till vildsvinsfärslimpan:

8 kg vildsvinsfärs

2 kg baljväxtfärs eller annan vegofärs

2 kg gul lök, rostad och mixad

2 kg äpplen, rivna

2 dl timjan

2 dl rosmarin

0,5 dl vitpeppar

2 dl dijonsenap

300 g, ca 2,5 dl salt

3 dl potatismjöl

rapsolja

eventuellt lite vatten


Vad du behöver till messmörsåsen:

1 kg gul lök, rostad och mixad

2 dl kycklingbuljong eller kalvbuljong

0,5 dl timjan

1 pkt messmör 700 g

5 l laktosfri grädde

5 l vatten

salt

vitpeppar

majsredning



SÅ HÄR GÖR DU VILDSVINSFÄRSLIMPAN

  1. Rosta baljväxtfärsen i ugnen med lite rapsolja (smaken kommer fram tydligare när den rostas). Låt svalna.
  2. Blanda vildsvinsfärs och baljväxtfärs. Tillsätt lök, äpple, senap och kryddor.
  3. Salta och blanda i potatismjöl.
  4. Provstek en bit färs, och smaka av om kryddningen, saltmängden och konsistensen är bra.
  5. Forma till lagom stora limpor i bleck.
  6. Värm ugnen till 160 grader.
  7. Ställ in färslimporna i ugnen och sänk värmen till 130 grader.
  8. Innertemperatur ska vara 70 grader.
  9. Kyl ner snabbt.


MESSMÖRSÅS – GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg i den mixade löken i en kastrull eller kokgryta.
  2. Häll på buljong, grädde och vatten. Krydda med messmör och timjan.
  3. Låt koka ca 1 timme.
  4. Red av till önskad konsistens, smaka av med salt och vitpeppar.


Vildsvinsfärslimpan ska göras dagen innan den ska serveras. Då står den till sig med - både mer smak, och det är mycket enklare att skära upp när den är kall.

Värm den skivade vildsvinsfärslimpan försiktigt på 90 grader. Servera med kokt potatis, messmörsåsen och rårörda lingon.

— Tomas Wiklund


MER INFORMATION

Receptet är framtaget av Tomas Wiklund, köksmästare Krusboda skola, Tyresö kommun.
Följ Tomas och personalen på Matlådan, Krusboda skola på Instagram: @skolmatsgladje Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här finns ytterligare ett av Tomas recept: Chili på vildsvin.

Läs intervjun med Tomas, december 2022.

Senast uppdaterad