Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

Vill du prenumerera på MATtankens nyhetsbrev? Klicka här.

 • Bilder på policydokumentets framsida och del av inlagan.

  Måltiderna bidrar till att Eksjö kan uppnå sin vision


  Kommunfullmäktige i Eksjö kommun fastställde en ny måltidspolicy tidigare i år. Måltidsutvecklare Gun Svensson är nöjd med innehållet och tycker att måltidernas position har flyttats framåt.
 • En hand som håller fram en "badge" med orden Offentliga måltidens dag.

  MATtanken sänder brev till beslutsfattare om Offentliga måltidens dag


  Hur uppmärksammar din kommun Offentliga måltidens dag den 21 oktober? Denna fråga ställer nu MATtanken i ett brev till Sveriges alla kommunstyrelseordförande och regionstyrelseordförande.
 • Wallenbergare på en stekplåt.

  Mer vildsvinskött i offentliga kök. Vad är på gång?


  Just nu pågår flera projekt i Sverige med syfte att främja mer vildsvinskött i offentliga kök. Vill du veta mer? Välkommen till en digital träff med MATtanken tillsammans med tre andra aktörer som beviljats medel ur Vildsvinspaketet: onsdag 15 september, kl. 10.00-11.30.
 • Nyskördade rödbetor i en korg.

  Panelsamtal om hållbara offentliga måltider


  MATtankens projektledare Eva Sundberg kommer att medverka i en samtalspanel om de offentliga kökens hållbarhetsarbete i samband med MAT2021. 
 • Montage med bild på köksmästare Robbin Höglund och foto på smakprover på grönsaker och en inspirationslåda med örter, oljor mm.

  Sala förbereder sig inför höstens firande


  Sala kommun var en av de kommuner som förra året använde sig av Offentliga måltidens dag för att lyfta fram sin måltidsverksamhet. På äldreboenden hölls det exempelvis en uppskattad minnessmakmässa, lokala leverantörer var engagerade och det bjöds på underhållning. När skoleleverna fick önska en rätt blev det bland annat mat från Syrien. Media var på plats och gjorde reportage.
 • Kor i en hage.

  Temaartiklar: Lokalt producerat kött som skapar mervärden


  När det är dags att servera kött är intresset stort i de offentliga köken för att man ska kunna erbjuda matgästerna måltider med kött av hög kvalitet – som har producerats med omtanke om såväl djur som miljö- och klimat. Särskilt stort är intresset för kött som också är lokalt producerat. Men hur får de offentliga köken tag på det hållbara köttet?
 • Prenumerera på MATtankens nyhetsbrev


  Genom att anmäla dig som prenumerant missar du inga nyheter från MATtanken.
 • Bildmontage framsidor kostpolicys

  Måltidspolicyer: Hjälp oss att hålla förteckningen uppdaterad


   För Sveriges offentliga måltidsorganisationer är nationella men även lokala politiska mål viktiga som stöd och vägledning i arbetet. Men hur ser en måltidspolicy/kostpolicy egentligen ut? MATtanken har sammanställt en förteckning över måltidspolicyer på lokal nivå. Bland de senaste i raden av uppdaterade dokument är den nya måltidspolicyn i Flens kommun.
 • Två personer jobbar bakom disk i servering.

  Sammanställning av måltidspolicyer


  De flesta av Sveriges kommuner har en politiskt fastställd måltidspolicy/kostpolicy. På denna sida har vi sammanställt länkar till många av dem tillsammans med uppgift om vilket år de fastställdes.
 • Panelsamtal, Almedalsveckan, om matvanor och måltider på sjukhus


  Under Almedalsveckan, tisdag 6 juli, är MATtankens Eva Sundberg med och talar om offentliga måltiders roll – i panelsamtalet: Blir du sjuk av sjukhusmaten?

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster