Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

Vill du prenumerera på MATtankens nyhetsbrev? Klicka här.

  • Anette Gustawson på sin gårdsplan tillsammans med besökare i vita skyddsdräkter.

    Temadag med fokus på mjölkproduktion och upphandling av mejerivaror och ost


    Lagom till vårens kosläpp bjöd MATtanken tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm in till en temadag om mjölkproduktion och upphandling av mejerivaror och ost. Färden gick till Billinge gård utanför Norrtälje där mjölkbonden och entreprenören Anette Gustawson helhjärtat och stolt visade upp sin verksamhet.
  • Personer som arbetar i ett kontorslandskap.

    Webbkommunikatör till MATtanken, visstidsanställning


    Är du kommunikatör och vill bidra till samhällsnytta? Känner du dig hemma på webben och i sociala media? MATtanken utlyser nu en ettårig tjänst som webbkommunikatör.
  • Personal lägger  upp portioner på tallrikar. På bilden syns en hand som fördelar ärtor och andra grönsaker.

    I år kommer livsmedelsbudgeten inte räcka till!


    Kostnaden för livsmedel till offentlig sektor har ökat med 10-16 procent i år och fler prishöjningar är att vänta i höst. Men hittills har få kommuner och regioner utlovat kompensation till måltidsorganisationerna i årets budget, för de höjda priserna på livsmedel. Detta är en av de saker som framkom i MATtankens studiosamtal, fredag den 29 april.– Det är svårt, kanske rentav omöjligt, att spara in de ökade kostnaderna. Livsmedelsbudgeten räcker helt enkelt inte till, säger MATtankens Eva Sundberg och pekar på risken att offentliga måltider tappar i kvalitet.
  • Tre personer tittar in mellan några draperier, in i ett utrymme i anslutning till ett storkök.

    Lärarstudenter vid Malmö universitet erbjuds unik kurs om skolmåltidens möjligheter


    Istället för att se lunchen som en isolerad aktivitet finns det många fördelar med att se skolmåltiden som en naturlig del av undervisningen. Men vad är det som krävs för att perspektivet ska skifta? Ett sätt för den som vill åstadkomma förändring är att vända sig till blivande lärare. Det har man gjort i Malmö där studenter på Malmö universitets lärarutbildning sedan flera år erbjuds en fördjupningskurs – om skolmåltiden som pedagogiskt verktyg.
  • Summering, tematräff 3: Restaurangmiljön


    Att modernisera och utveckla skolans måltidsmiljö kan göras på olika sätt. Att passa på i samband med renovering eller ombyggnation är naturligt. Men även mindre förändringar när det gäller inredning kan ge stora effekter. Rumsavdelare, väggdekorationer, möbler, belysning, tyger och växter. Verktygen att jobba med är många. Att involvera matgästerna är också viktigt.
  • Bild från ett storkök. En kock har sopptallrikar framför sig på ett arbetsbord.

    De offentliga måltiderna påverkas starkt av prishöjningarna på livsmedel


    Det är kraftigt höjda priser som just nu drabbar de offentliga måltiderna och detta får direkta konsekvenser. – Vi har inlett arbetet med att göra en översyn för att parera för höjningarna. Nya rutiner införs inom flera områden, berättar Anna Cederberg, måltidschef i Lekebergs kommun.
  • Traktor som sår, på en åker.

    Studio MATtanken lyfter frågan om kostnadsökningar i livsmedelskedjan


    En högaktuell fråga för offentliga måltider är de kraftigt höjda priserna på livsmedel som just nu aviseras. Hur ser situationen ut? Hur påverkas offentliga måltider?
  • Bild på vykortsframsida och -baksida.

    Så beställer du vykort!


    – Vem vill du bjuda in till firandet av årets Offentliga måltidens dag? Vi har tagit fram ett vykort som verksamheter i kommuner och regioner gärna får använda! berättar kommunikationssamordnare Anna Kim-Andersson.
  • Lyckad upptakt inför Offentliga måltidens dag 2022


    Det var mer än hundra deltagare på MATtankens upptaktsträff inför firandet av Offentliga måltidens dag 2022.
  • Staplade konservburkar som täcker en hel vägg.

    Frystorkad mat på krismenyn i Uppsala


    I Uppsala kommun pågår ett arbete med att upphandla frystorkad mat, som ett led i kommunens beredskapsarbete.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post