Landsbygdsnätverket
På bilden syns Annelie Eriksson Blok framför filmkameran.

Annelie Eriksson Blok, kock i Nyköpings kommun, är en av dem som medverkar i MATtankens film 3 miljoner måltider.

I Nyköpings kommun lagas 10 000 måltider varje dag

Det blev en intensiv dag när MATtanken besökte Måltidsservice i Nyköpings kommun för att spela in film. Filmteamet träffade medarbetare i två olika kök. Dessutom fanns matgäster på plats, redo för intervjuer.

2 negativ med bilder från filmen 3 miljoner måltider.

Annelie Eriksson Blok & Mikael Hayd.

Det har gått en tid sedan inspelningsdagen i oktober i Nyköpings kommun, då delar av kortfilmen 3 miljoner måltider spelades in. Filmen visades första gången strax innan jul.

– Filmen blev ju riktigt bra! säger Annelie Eriksson Blok som är kock med ansvar för måltidsverksamheten på Nyköpings högstadieskola Alpha.

­– Det var superkul att spela in film. Samarbete mellan alla flöt på bra. Det var vi i köken, vår verksamhetsutvecklare, matgästerna, filmteamet och MATtanken. Det är viktigt att visa upp allt jobb som vi kockar och kökspersonal faktiskt lägger ner på måltiderna. Maten lagas i våra kök med bra råvaror. Jag hoppas att filmen kan vara med och slå hål på myter, exempelvis den om att vi bara serverar halvfabrikat. Jag gillar film ­– om det behövs ställer jag gärna upp igen! säger Annelie med en blinkning.

– Att vara med bakom kulisserna under filminspelningen var också jätteroligt! säger Cattis Stridh, verksamhetsutvecklare Måltidsservice.

– Både våra kockar och filmteamet var så proffsiga! Jag fotade och filmade själv under dagen och materialet visade jag sedan upp på kommunens Instagramkonto @jobbainykoping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ett konto som vandrar runt bland anställda i kommunen. Vi fick många positiva reaktioner, inte minst kring att vi har färsmaskiner i våra kök, för att kunna laga så mycket mat som möjligt från grunden. Det var något som många inte kände till, säger Cattis.

Eva Sundberg, projektledare MATtanken, instämmer i att dagen verkligen blev lyckad.

– Det var både kul och trevligt att vara på plats i Nyköping och filma, alla var så tillmötesgående och med på noterna. Det är verkligen värdefullt att alla ställde upp för en god sak – nämligen att visa upp en bild av hur måltiderna ser ut i dag och förmedla alla mervärden det finns med att ta tillvara dem, säger hon.

185 medarbetare i 70 kök

Sedan 2018 finns en måltidsorganisation i kommunen. Tidigare hade externa aktörer hand om måltiderna. Måltidsservice har 70 kök och totalt cirka 185 medarbetare.

– Vi har en ledningsorganisation med utvecklare, måltidsplanerare, administratör, chefer och teamledare. Nyligen lyftes teamledarna in i ledningslaget. Detta för att få ett bättre flöde mellan ledning och kök, säger Cattis.

I februari i år genomfördes Måltidsfestivalen som ett eftermiddags- och kvällsevent för alla medarbetare inom Måltidsservice.

– Dagen inleddes med att vi visade filmen 3 miljoner måltider – och det var härligt att se att vi var en del av den. Det gjorde oss stolta! Eftersom alla medarbetare är utspridda i olika kök är detta ett sätt att få träffas och ha trevligt tillsammans. Med på festivalen fanns även kommundirektören, några lokala politiker och divisionschefen. Temat under dagen var värdskap, integrerade måltider, samverkan och ”min roll” i Måltidsservice.

Marianne Backrud på en scen.

Marianne Backrud-Hagberg, verksamhetschef Måltidsservice, Nyköpings kommun, hälsade välkommen till det interna eventet Måltidsfestivalen. Filmen 3 miljoner måltider visades i början av programmet.

– Det finns så många fördomar och missuppfattningar om offentliga måltider och filmen symboliserar verkligen den måltidsglädje och professionalitet som finns i köken. Vi tror att filmen kan användas i många olika sammanhang och visa vad offentliga måltider faktiskt står för år 2023, fortsätter Cattis.

Måltidsfestivalen rullade efter filmvisningen vidare med föreläsningar, tipspromenad, workshops, mingel och middag.

– Det blev ett lyckat event som vi genomförde för andra gången och ambitionen är att det blir en årlig tradition, tillägger Cattis och fortsätter att berätta om arbetet med kommunens måltider.

– Här i Nyköping lagar vi ca 10 000 portioner varje dag inom förskola, skola och äldreomsorg. De flesta portionerna serveras i skolan. Vi har både tillagningskök, mottagningskök och det vi kallar kombikök. Kombikök är något som vi har utvecklat under de senaste åren där mottagningskök rustats upp för att kunna tillaga vissa komponenter på plats och även ta tillvara rester för att minska matsvinnet. Planen är att varje år fortsätta rusta upp fler mottagningskök till kombikök. Vi ser ett stort värde i att tillaga maten nära matgästen och har även lyckats minska matsvinnet rejält i dessa kök, tack vare upprustningen.

 

Annelie Eriksson Blok.

Mer om Annelie, skolkock

Annelie Eriksson Blok är kock med ansvar för måltidsverksamheten på Nyköpings högstadieskola Alpha. Hon kommer ursprungligen från Filipstad i Värmland där hon utbildade sig till kock.

– Det bästa med mitt jobb är matlagningen och gästerna så klart! Att få dela med sig av god, närproducerad och näringsriktig mat till nöjda matgäster är mitt mål varje dag. Skolmåltiderna som serveras i Nyköpings kommun lagas av bra råvaror av utbildade kockar.

Cattis Stridh.

Mer om Cattis, verksamhetsutvecklare

Cattis Stridh är utbildad kostvetare och journalist. Hon har tidigare arbetat som matkreatör i ett privat företag och som kostutvecklare hos Region Sörmland. På Måltidsservice i Nyköpings kommun är hon som verksamhetsutvecklare ansvarig för livsmedelsupphandlingar, frågor kring näringsriktighet, livsmedelssäkerhet och specialkost. Hon leder även en utvecklingsgrupp i vilken kockar och måltidsbiträden tillsammans utvecklar måltiderna inom olika områden.

– Jag håller i utbildningar och driver många olika projekt. Jag tar fram kommunikationsmaterial, fotograferar mat, svarar på invånarnas frågor etc. Det bästa med mitt jobb är att det är så varierande och utmanande.

Filmen: 3 miljoner måltider

Se filmen! På vår webb hittar du all information om filmen 3 miljoner måltider och hur du kan få del av den.

Senast uppdaterad