Landsbygdsnätverket
Collage med barn och lärare i kök på kockfritids

Foto: Munkedals kommun

Kockfritids ger matglada elever i Munkedal

Hur kan elevers intresse för mat och matlagning öka? Under en vecka i början av sommarlovet fick barn på Munkedalsskolans fritids möjlighet att delta i en kockskola, arrangerad av kommunens kostenhet.

Tanken med kockskolan är att ge barnen nya erfarenheter och kunskaper när det gäller livsmedelsval, tillagningsmetoder och hållbar konsumtion.

– I år var det första gången som kockskolan genomfördes och det var ett stort intresse för att vara med. Det var 17 barn som deltog, i åldrarna 7-11 år, säger Gunilla Martinsson som är kostchef i Munkedals kommun.

Utöver kommunens måltidsutvecklare Johanna Bothén, som är huvudansvarig för projektet, var en lärare och två kockar involverade i genomförandet. De hade genomgått en kurs i måltidspedagogik under våren.

Under veckan fick kockeleverna laga olika lunch- och mellanmålsrätter. Bland annat mustig tomatsoppa med majsmuffins, hemmalagade fiskburgare med hamburgerbröd och närodlade grönsaker samt pasta carbonara med egentillverkad spaghetti och rotfruktskonstverk.

Lokalmässigt använde man sig både av köket på skolan och hem- och konsumentkunskapslokalerna.

Efteråt fick barnen med sig recepten hem, så att de kunde laga maten igen och sprida sin nyvunna kunskap till familjemedlemmar och kompisar.

Två barn i kockkläder
Uppskurna grönsaker på ett fat

Mer information

Kockskolan har finansierats av kommunens folkhälsopolitiska råd. Du kan läsa mer om kockskolan på Munkedals kommuns webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kontakt

Gunilla Martinsson, kostchef Munkedals kommun
0524-181 19
gunilla.martinsson@munkedal.se

Senast uppdaterad