Landsbygdsnätverket
Montage: En artikelsida från tidningen ÖstgötaCorren och en bild över nyrenoverad skolmatsal i Boxholm.

Boxholms kommuns satsning på att förnya Stenbocksskolans fysiska måltidmiljö blev uppmärksammad i östgötska tidningen Corren.

Måltiden ska vara en av dagens höjdpunkter i Boxholm

Coronpandemin har påverkat Sveriges måltidsorganisationer på olika sätt. I Boxholms kommun pausades exempelvis måltidsorganisationens planer på utbildningssatsningar 2020. En studieresa till England blev inställd och aktiviteter som var inplanerade för äldreomsorgen flyttades fram. Istället blev det större fokus måltidsmiljön.

Markus Gustafsson klev in som ny kost- och inköpschef i Boxholms kommun i slutet av sommaren 2020. Han är i grunden kock och har mångårig erfarenhet som ledare och chef inom såväl privat som offentlig sektor.

– Det har varit jätteroligt att komma till Boxholm. Här finns en tradition av att vara mån om måltiden. Målet enligt kommunens kostpolicy är att måltiden ska vara en av höjdpunkterna på dagen – värd att se fram emot, berättar Markus.

Han tycker att det har varit speciellt att börja det nya jobbet, mitt i pandemin, men det har också funnits fördelar.

Porträttbild: Markus Gustafsson.

Markus Gustafsson.

Förändrade planer i pandemin - måltidsmiljö i fokus

– Vi har haft tid till eftertanke i organisationen och för egen del blev det naturligt att fokusera mer på daglig verksamhet snarare än på strategier och långsiktig framåtblick, fortsätter Markus.

Efter drygt ett år med pandemin är många av kommunens medarbetare slitna.

– Men trots pandemin har vi kunnat inviga en ny matsal inom äldreomsorgen. Här finns nu ett stort och fint tillagningskök. Matsalen kommer att bli en knutpunkt i Boxholm. Det är hit man kommer att gå för att äta i tätorten, om man vill ha lunch (när det inte är pandemi).

Även skolans matsal har renoverats.

– Kommunen har investerat drygt en kvarts miljon kronor på en ny serveringslinje i Stenbocksskolans matsal, Parketten, samt på nya möbler. I matsalen kan eleverna numera slå sig ner för att äta vid något av matsalens stora eller små bord, där några är runda. Miljön är mer ombonad och mer flexibelt utformad. Tidigare fanns exempelvis bara långbord, förklarar Markus.

Satsningen på skolans måltidsmiljö har varit ett teamwork. Fastighetsägaren Boxholmshus har ställt upp i renoveringen och bekostat ommålningen av stora matsalsväggen. En lokal stiftelse har bidragit med pengar till matbilder, som dekorerar väggarna.

Vill ta ett helhetsgrepp kring matgästens upplevelse av måltiden

Markus är glad för satsningarna på kommunens måltidsmijöer och känner sig redo för att ta Boxholms offentliga måltider vidare. Här vill Markus bidra till att ta gästens upplevelse av måltiden till nya nivåer, och att skapa likvärdighet.

– Vi är duktiga på att laga jättegod mat, men jag vill att vi ska ta ett steg till och jobba med de mjuka delarna också. För det spelar ingen roll om vi är mästare på matlagning, eller om vi har nya möbler, om vi inte får ihop helheten. Här har vi ambitionen att tillsammans lyfta oss och gå från ”bra” till ”världsklass”. Vi ska ha en måltidsmiljö där bemötandet självklart är en del av upplevelsen. Matgästens upplevelse står i centrum och det ska inte spela någon roll vilken avdelning gästen tillhör eller var man äter sin mat.

Boxholms nya politiskt mål, att utifrån kommunens arbete med Food for Life ta fram en aktivitetskalender för äldreomsorgen, fick pausas under 2020. Det ingick också att åka på en studieresa till England, men resan blev inställd. Redan före coronapandemin var planen att det skulle genomföras utbildningsinsatser kring bemötandefrågor, men även dessa planer fick pausas 2020.

– Nu hoppas jag att vi kan genomföra detta framåt istället. I måltidsorganisationen arbetar vi med åtta värdeord: värme, respekt, föredöme, utveckling, beteende, glädje, disciplin och sist men inte minst teamwork. Dessa värdeord är plattformen i vårt arbete. Framöver ska vi tillsammans reflektera kring hur vi tar detta vidare i hur vi bemöter varandra och våra matgäster och skapar måltider – i världsklass!

Mer information

Länk till tidigare artikel om arbetet med Food for Life i Boxholm Länk till annan webbplats..

Länk till MATtankens kostpolicylista. Länk till annan webbplats. (Ta gärna del av Boxholms policy)

Kontakt

Markus Gustafsson, kost- och inköpschef, Boxholms kommun
Mejl: markus.gustafsson@boxholm.se
Teefonl: 0142-896 53
www.boxholm.se Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad