Landsbygdsnätverket
Collage över interörbilder

Måltidsmiljö i toppklass ger nöjda matgäster

När matsalen på Snyggatorpskolan i Klippan renoverades använde man både smarta och kreativa lösningar för att skapa en måltidsmiljö som ger nöjda matgäster.

– Vi har precis blivit klara med renoveringen av matsalen på Snyggatorpskolan. Det blev klockrent och enligt mig rena mönsterexemplaret, säger Lill Spenninge, måltidschef och inspiratör i Klippans kommun.

På skolan, som är en F-9-skola med 600 elever och ligger mitt i centrala Klippan, har man byggt en serveringslinje som underlättar för möte och kommunikation. Matsalen i sin grund var trevligt utformad men man hade problem med flöden och buller. Köerna till serveringslinjerna och diskinlämningen korsade varandra och mitt upp i skulle personalen navigera med bleck för påfyllning.

De minsta barnen hade svårt att nå upp till serveringsdisken och såg knappt vad de lade på tallriken. Detta löste man genom att utrusta den lilla matsalen, som tidigare använts till särskolan, med en låg serveringsdisk och nya möbler. På så sätt fick de mindre barnen en egen matsal där de kan sitta i lugn och ro.

I syfte att dämpa bullret byggdes diskinlämningen in och man skapade rum i rummet. Lill berättar att de har tillverkat en alldeles egen ”Klippansoffa” som även fungerar som rumsavdelare och ljudabsorbent. Utöver att hålla nere ljudnivån bidrar rumsindelningen även till en högre mysfaktor. Man har satsat mycket på tavlor och skyltar i sin måltidskommunikation. Stora färgglada matbilder på väggarna, en snygg veckomenytavla och många och tydliga skyltar med symboler och text.

– Vad gäller skyltar har vi i dag ett väldigt bra kit att gå vidare med genom samarbete med en grafisk formgivare, säger Lill.

För att skapa nyfikenhet och göra salladsbufféerna lättillgängliga har man ställt dem mitt i matsalen. För att underlätta för personalen har man gjort inbyggda serveringsdiskar där man jobbar ”inifrån”. En annan smart och snygg sak är en ”prova på-ö” där man erbjuder nya spännande rätter och tillbehör.

Brickor med motiv hämtade från gamla foton

I samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen har en serie på åtta motiv tagits fram, hämtade från kommunens bildarkiv.

Ek är ett ofta förekommande träslag på skolan och man valde att fortsätta med det in i matsalen. Serveringslinjer, bänkytor och soffor är i ek och ger ett gediget intryck. I valet av inredningsdetaljer har man utgått ifrån ortens historia. Klippan är en gammal bruksort som förutom pappersfabrik även haft ett tegelbruk, en läderfabrik och en yllefabrik.

– Teglet har vi i väggarna, sofforna är klädda i rustikt ylletyg och lådorna på köksbänkarna öppnas med hjälp av läderspännen istället för handtag, berättar Lill.

Matsalen har möblerats med tre olika sorters möblemang och färgsättningen går i svart, vitt och grått. De grå borden är gjorda av ljudabsorberande material. En tredjedel av stolarna är av traditionell pinnstolsmodell, för att skapa atmosfär och kontrast. Att skapa ett möte mellan hemmamiljö och offentlig miljö höjer trivselfaktorn rejält menar Lill.

Sist men inte minst har man med renoveringen uppnått det viktigaste av allt - man har väldigt nöjda matgäster.

Utanför matsalen har man byggt en linje med tvättfat som uppmuntrar till handtvätt.

Måltidschef Lill Spenninge är glad och stolt över resultatet av renoveringen.

Kontakt

Lill Spenninge, måltidschef och inspiratör, Klippans kommun
lill.spenninge@klippan.se
0435-284 93

Senast uppdaterad