Landsbygdsnätverket
Två kvinnor spritsar grädde på semlor vid ett arbetsbord i ett storkök.

Bilden är tagen på fettisdagen då matgästerna inom äldreomsorgen bjöds på hembakade semlor. Foto från Instagramkontot @skolmattorsas.

Måltidsverksamheten är på offensiven i Torsås kommun

Kostchef Mario Unterbrunner i Torsås kommun var den förste som hörde av sig när MATtanken öppnade anmälan till firandet av årets Offentliga måltidens dag. Här är andelen inköpta svenska livsmedel hög och maten lagas gärna från grunden.

Tidigt på morgonkvisten kom meddelandet om att Torsås vill vara med och fira.

Vi kommer bjuda in politiker att delta under dagen. Vi kommer också bjuda in vårdnadshavare till lunchen i skola och förskola samt be dem fylla i en enkät om måltiderna.

– Vi har varit med och firat i flera år och det har varit inspirerande, inte minst att också se vad andra hittar på. Genom att få in detta i planeringen tidigt – får vi god tid att tillsammans sätta detaljerna och ordna ett roligt evenemang. Vi vill att det ska bli ett trevligt firande, med material att presentera för vårdnadshavare, de äldre med flera, berättar Mario.

Kostverksamheten i Torsås kommun, med 17 medarbetare, lagar 1100 portioner per dag till förskola, skola och äldreomsorg. Kommunen har tre tillagningskök och ett par mottagningskök.

– Offentliga måltidens dag är ett fint tillfälle att lyfta betydelsen av offentliga måltider generellt, men det går även att rikta fokus mot specifikt skolmåltider, eller äldremåltider. Vi vill göra mer av denna typ av aktiviteter framöver, säger Mario.

Torsås kommun köper hög andel svenska livsmedel

Att laga mat från grunden med bra råvaror är viktigt. Torsås kommun ingår i en upphandlingssamverkan i Kalmar län, och är en av de kommuner i landet som 2023 köpte högst andel svenska livsmedel, enligt statistik från SILO-databasen.

– Lokalproducerade och ekologiska livsmedel är viktigt för oss även om kommunen just nu inte har politiska mål inom området. Verksamheten försöker ändå prioritera detta inom ramen för befintlig budget. Just nu är det dock ett tufft läge med höga priser på livsmedel överlag, kommenterar Mario.

Mer om Offentliga måltidens dag

Syftet med att fira Offentliga måltidens dag är att fler ska få upp ögonen för vilka fantastiska offentliga måltider som vi har i vårt land – och alla mervärden för individer och samhället som uppstår när dessa måltiders potential tas tillvara.

Anmäl aktiviter och läs mer på www.mattanken.se/omd Länk till annan webbplats.

Läs om mediegenomslaget för firandet 2023 Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad