Landsbygdsnätverket
Collage över matvaror

Matlagningskurser för nyfikna elever på loven

På Katedralskolan i Uppsala erbjuds elever att på loven laga mat tillsammans med kökspersonalen.

En vagn full med färgsprakande grönsaker, frukter och baljväxter. En grupp matintresserade gymnasieelever. En lovstängd skola med ett tillagningskök. Det är de tre ingredienser som behövs när Patti Uddén, kökschef på Katedralskolan i Uppsala tillsammans med några kockar varje termin anordnar matlagningskurser.

– Eleverna har mycket att göra under terminerna och jag vill inte störa undervisningen, men det finns många elever på skolan som är intresserade av att laga mat tillsammans med oss i köket så då bjuder jag in dem under loven, berättar Patti. Ungefär 12 elever och ibland även personal på skolan deltar på kurserna som hålls 1-2 gånger per termin.

Patti berättar att det är viktigt att skapa en bra kontakt med elever och personal på skolan. Och matlagningskurserna är ett sätt att visa hur mycket arbete och tid som ligger bakom varje rätt som lagas och serveras. På skolan serveras det varje dag tre till fyra varma rätter, en salladsbuffé, hembakt bröd och en uppsjö röror i vackra färger att bre på mackan.

– Alla elever ska kunna hitta något som de gillar och kan äta, säger Patti.

Under matlagningskursen lagar man växtbaserade rätter, bakar matbröd och skapar en salladsbuffé med dressingar. Patti har med sig recept som deltagarna kan utgå från men många väljer att skapa fritt utifrån de ingredienser som finns tillgängliga. Vid varje kurs lagar man uppemot 15 olika rätter. Om någon av rätterna fungerar att laga till skollunchen så tas den med till menyn.

– Kursen fungerar lite som en hemkunskapslektion. Jag pratar och förklarar mycket, men den blir också ett utbyte där eleverna kan berätta vad de gillar och inte gillar. Och det eleverna lär sig om hur matlagningen på skolan går till tar de med sig och förmedlar vidare till sina klasskamrater, berättar Patti.

Kontakt

Patti Uddén, kökschef Katedralskolan Uppsala
pitpiengpen.udden@uppsala.se
018-727 2227

Senast uppdaterad