Landsbygdsnätverket
En tallrik med mat hålls fram i restaurangmiljö.

Foto: Örnsköldsviks kommun.

Örnsköldsvik byter strategi och flyttar ut firandet på stan

Det bjuds smakportioner på Stora torget i Örnsköldsvik i samband med årets firande av Offentliga måltidens dag. "Vi vill visa upp vårt fantastiska och viktiga jobb och nå ut till fler", berättar kostutvecklare Frida Ingelsson.

Stora torget blir mötesplatsen när kostavdelningen i Örnsköldsvik firar Offentliga måltidens dag, torsdag den 19 oktober.

– Tidigare år har vi haft öppet hus i utvalda kök med provsmakning och information om de offentliga måltiderna. Vi har också haft liknande evenemang i Stadshuset. I år kör vi ungefär samma koncept, men vi flyttar ut på Stora torget som ligger mitt i stan. På så sätt hoppas vi även kunna fånga in dem som inte aktivt söker sig till oss, förklarar Frida.

Morotsoppa, svinnsmart bröd samt wok

Varje dag serverar kommunen ca 12 500 offentliga måltider inom förskola, skola och omsorg.

– Trots detta är det många som inte kommer i kontakt med våra måltider och syftet med aktiviteten är att visa medborgare vilket fantastiskt och viktigt jobb vi gör. Förutom energi och näring bidrar våra måltider även med gemenskap, glädje och meningsfullhet, säger Frida.

Kostavdelningen kommer att servera smakportioner av samma mat som serveras i förskolor, skolor och särskilda boenden den aktuella torsdagen. På menyn står morotssoppa som det serveras ett svinnsmart bröd till.

– Dessutom kommer vi att tillaga en wok på plats för att härliga dofter ska locka fler besökare. Det kommer även finnas möjlighet att ställa frågor om kommunens måltider och information om hur man söker jobb hos oss.

Nyhet på webben med film

Marknadsföring av aktiviteten sker genom Örnsköldsviks kommuns interna och externa webbplats. Där finns information om kommunens måltidsverksamhet. Kommunen passar också på att visa filmen 3 miljoner måltider från MATtanken (läs mer nedan).

En annan kanal som används för att nå ut är kostavdelningens instagramkonto @matgladjeiornskoldsvik. Kostavdelningen har även bjudit in PRO Örnsköldsvik samt redan kontaktat en lokal tidning.

– Responsen som vi har fått hittills har varit väldigt positiv. Utöver aktiviteten på Stora torget kommer vi att uppmärksamma dagen i våra restauranger med hjälp av det informationsmaterial som MATtanken erbjuder. Vi kommer även sätta guldkant på skollunchen genom att servera efterrätt till alla elever, berättar Frida.

Mer information

Läs mer om firandet i Örnsköldsvik på kommunens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du också använda MATtankens film "3 miljoner måltider" i din kommunikation? Läs mer om filmen och hur du kan få del av den.

Offentliga måltidens dag

Läs mer om Offentliga måltidens dag och anmäl er aktivitet.

Senast uppdaterad