Landsbygdsnätverket
Montage av bilder från Instagram #måltid21

Vilket firande det blev! Det finns upp emot tusen inlägg i sociala medier från den 21 oktober, som har taggats med #måltid21, #offentligamåltidensdag eller liknande. De flesta av inläggen finns på Instagram.

Rejält genomslag för Offentliga måltidens dag

Måltidsorganisationer i 162 kommuner och 9 regioner anmälde aktiviteter till årets firande av Offentliga måltidens dag.

Karta över Sveriges kommuner där 162 ytor är grönmarkerade.

– I vårt pressmeddelande inför dagen skrev vi att en doldis kliver fram i rampljuset. Med tanke på genomslaget var detta ingen överdrift, säger MATtankens projektledare Eva Sundberg som är glad över det stora intresset för firandet.

Det var andra året i rad som MATtanken koordinerade Offentliga måltidens dag. 2020 var det premiär och då medverkade 119 kommuner och regioner. 2021 anslöt ytterligare ett femtiotal.

– De offentliga måltiderna är verkligen ”en doldis”. Det är så självklart att dessa måltider lagas och serveras varje dag, året runt, att många inte reflekterar över deras betydelse i vardagen. Det finns därför ett stort värde av att denna dag, nationellt lyfta fram måltiderna och allt fantastiskt arbete som görs med dem, anser kollegan Anna Lundstedt, MATtanken.

I kartan är de 162 medverkande kommunerna 2021 markerade med grön färg. Regionerna är ej utmarkerade.

Tält på torget i Degerfors.

En mångfald av teman

De flesta arrangörerna valde att knyta an till något tema. Lokal mat, lokala/regionala specialiteter, vilt- och vildsvin, klimatsmart, färgglatt, skördefest, äppel- eller morotstema, kafferep och dukningstävlingar är några exempel.

En del verksamheter tog chansen att även visa upp sig på stan. På torget i centrala Degerfors möttes kommuninvånare av medarbetare från köken, kostchef och kommundirektör.

Foto från Mölndal centrum, en kvinna framför en vagn, fylld med frallor.

Mölndals kommun serverade en ekologisk ost- och broccolisoppa med morotskrisp och nybakade frallor, till alla matgäster i förskola, skola och omsorg. Samma mat bjöds även besökare på torget i Mölndals centrum.


Ett foto från Håbo kommuns Instagramkonto. En man står i ett kök och spritsar blåmögelostvisp på skivor av röd- och gulbetor.

Håbo kommun skrev så här på Instagram (bilden ovan): Idag under Offentliga måltidens dag serverar Pär och hans härliga kollegor på Pomona en färgglad carpaccio på betor tillsammans med närproducerad blåmögelost till förrätt. Till huvudrätt erbjuder de en timjansdoftande vildsvinsgryta med kantareller som serveras med potatis, lingon och inlagd gurka. Det hela avslutas med sockerstekta äpplen med havrecrumble till efterrätt.

Hur väl nådde vi ut med firandet?

En grov uppskattning är att mer än en miljon matgäster berördes direkt av firandet.

– Den samlade bilden är att vi nådde ut väl både till matgästerna med firandet, men även till anhöriga, beslutsfattare, leverantörer, med flera. I de offentliga restaurangerna hade man satt upp affischer, skyltar, bordsryttare och liknande. På flera håll uppmärksammade lokalradio och lokal-tv dagen, liksom lokal och regional dagspress. Dessutom var arrangörerna duktiga på att själva lyfta fram dagen på sina externa webbplatser, på intranät och i sociala media, berättar kommunikationssamordnare Anna Kim-Andersson, MATtanken.

– Att vår projektledare Eva Sundberg tillsammans med Robbin Höglund, köksmästare vid Jakobsbergsgården, Sala kommun, fick chansen att vara med i direktsändning i Nyhetsmorgon, TV 4 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., bidrog till extra uppmärksamhet. Att Måltidens dag omnämndes i radioprogrammet Spanarna, dagen efter firandet, anser jag också säger något om hur väl vi faktiskt lyckades med att lyfta fram måltiderna i rampljuset, fortsätter Anna Kim-Andersson.

Utvärdering med mersmak

Efter Offentliga måltidens dag fick arrangörerna svara på frågor i en utvärdering. Svarsfrekvensen var hög och genomgående var omdömena mycket goda.

– Arrangörerna uppskattade värdet av att finnas i ett nationellt sammanhang. De uppskattade även att vi genom Offentliga måltidens dag synliggör verksamheterna och att vi lyfter strategiska frågor som att offentliga måltider gör skillnad i arbetet för att främja god folkhälsa, nå målen i Agenda 2030, stärka svensk matproduktion och öka beredskapen för kriser, säger Eva Sundberg.

Här är några exempel på kommentarer från arrangörerna:

Vi fick massor med beröm och hurrarop från alla gäster i både förskola, skola och äldreomsorg.

Föräldrar kontaktade oss och berättade om att de läst om oss i tidningen och att det blir bra med förnyelse av måltidsarbetet framöver.

Politikerna var imponerade av vår verksamhet.

Vi inom måltidsverksamhet hade en bjudning för kommunledningen med en härlig måltid samt två timmars presentation med en nulägebeskrivning. Mycket uppskattat samt betydelsefullt för vår verksamhets framtid.

Detta blev en chans att sammanföra politiker, utvecklare, kockar, matgäster, leverantörer och förädlare, med flera, på alla nivåer. Det har varit jättegivande att träffas för att jobba mot nya mål tillsammans.

Nu laddar vi för 2022!

– 97 procent av de som svarade i utvärderingen uppger att de tror att de hakar på även nästa år. Det gör att vi verkligen känner oss taggade att, utifrån de kommentarer och önskningar som kommit fram i utvärderingen, påbörja planeringen för Offentliga måltidens dag 2022, den 20 oktober. Ni hänger väl på då! hälsar MATtanken-teamet.

Senast uppdaterad