Landsbygdsnätverket
Mousse med frukt serverat i dessertskålar.

Samtalet handlade bland annat om hur man kan kombinera nutrition med guldkant på måltiderna.

Studio MATtanken i juni: Stort engagemang för måltiderna inom äldreomsorg

Måltider inom äldreomsorg var ämnet för MATtankens studiosamtal den 3 juni. Fler än 170 engagerade deltagare var med denna gång. Ett antal gäster hade bjudits in till studion för att berätta om hur de skapar måltider med god kvalitet i äldreomsorgen.

Medverkade inledningsvis gjorde Lena Johansson, enhetschef på Bonargårdens omvårdnadsboende i Tibro kommun. Lena berättade om Bonargårdens koncept kring måltiderna som innebär att omsorgspersonalen lagar maten från grunden till de boende på plats i avdelningsköken. Medverkade från Tibro kommun gjorde även Jan Hanna som är ordförande i socialnämnden och Anna Johansson som är måltidschef i Hjo kommun. Anna var med i uppstarten av boendet och utbildar regelbundet omsorgspersonalen inom livsmedelshygien och nutrition, ger tips om bra mellanmål och mycket mer. I Tibro pratar man om "Bonargårdssyndromet", vilket sammantaget beskriver de positiva effekterna som detta koncept innebär för de äldre som bor där. I princip obefintligt matsvinn och att det inte längre finns behov av specialkoster är fler exempel på positiva konsekvenser.

Med i studion fanns också Pärnilla Lindahl, områdeschef måltidsservice i Sigtuna kommun. Hon berättade om kommunens stora satsning på konceptet "Nära måltider". Målet är bra livskvalitet för de äldre och minskad risk för undernäring. Konceptet bygger på att brett utbilda personal, inom olika funktioner, i måltidsfrågor och skapa en struktur för måltidsfrågorna där de kommer in i ordinarie styrning- och ledningsfunktioner. Arbetet har börjat på fyra boenden men målet är att alla ska jobba lika, att det ska bli en likvärdighet.

Robbin Höglund, köksmästare på äldreboendet Jakobsbergsgården i Sala kommun berättade om hur de skapar guldkant för de äldre genom att ge det lilla extra, erbjuda mat och måltidsupplevelser utöver det vanliga. Ta in de äldres önskemål och skapa roliga happenings i vardagen samt vikten av att se måltiderna som en del av omsorgen.

Det var en livlig aktivitet i chatten från deltagarna, med många frågor till de inbjudna gästerna i studion. De flesta frågorna besvarades under samtalet men då många frågor rörde Tibros koncept med matlagning från grunden i avdelningsköken, så kommer MATtanken att göra en uppföljning i höst.

Nu är det sommarlov för studiosamtalen som återkommer igen den 26 augusti. Häng på då, ämnet för studion i augusti är ”Måltidernas logistik”.

Tidigare studiosamtal

Här hittar du Studio MATtankens arkiv.

Prenumerera på kalenderbokningar

Du har väl inte missat att det går att prenumerera på kalenderbokningar för studiosamtalen? Då får du på ett smidigt sätt bokningarna direkt i din kalender.
Anmäl dig för prenumeration här.

Senast uppdaterad