Landsbygdsnätverket

Offentliga måltider självklart på agendan

Många är stolta över våra offentliga måltider och tycker att de är bra – det märktes både när regeringen bjöd in till samtal om livsmedelsstrategin och när startskottet gick för Stockholm som gastronomisk huvudstad.

Jag har på senare tid fått möjlighet att finnas med i sammanhang där en uppdatering av Livsmedelsstrategin diskuterats och har även haft förmånen att finnas med på invigningsbanketten för Stockholm som Europas gastronomiska huvudstad 2023.

De offentligt finansierade måltiderna nämndes i båda sammanhangen. Att ta tillvara dem för att nå målen i livsmedelsstrategin och för att lyfta fram gastronomin i såväl Stockholm som hela Sverige är en självklarhet.

I samtalen slås jag av att det är många som inte riktigt förstår storheten i offentliga måltider, vilken omfattande verksamhet det är och hur mycket skattepengar – 30 miljarder – vi årligen satsar på dessa viktiga måltider. Många har en känsla av att de offentliga måltiderna i Sverige är bra, men om de även hade en djupare kunskap om vilka mervärden måltiderna kan ge tror jag att fler skulle ta tillvara dem på ett bättre sätt.

Jag är tacksam över att vara ambassadör för våra offentliga måltider i olika sammanhang och jag är glad att vi inom MATtanken kan bidra till att sprida kunskap och erfarenheter så att fler förstår storheten. Vår nya erfarenhetsbank Länk till annan webbplats. som gör det enkelt att omvärldsbevaka och vårt arbete med att samla statistik över vilka livsmedel som köps in till kommunerna är två dagsaktuella exempel som jag är övertygad kommer att bidra till positiv utveckling av branschen.

Eva Sundberg, projektledare, MATtanken

Eva Sundberg och Sara Seing.

Eva Sundberg tillsammans med Sara Seing, kostchef i Södertälje kommun, på plats i Stockholms stadshus vid invigningsbanketten för Stockholm som Europas gastronomiska huvudstad 2023.

Senast uppdaterad