Landsbygdsnätverket
Eva Sundberg

Juni 2022: "Vi tar så för givet att det finns mat"

Nu lämnar vi en minst sagt omtumlande vårtermin bakom oss. Jag sitter på ett hotellrum i Södertälje, en strålande fin sommarmorgon. Snart ska jag prata om hållbara offentliga måltider på en konferens som vi är med och arrangerar, men innan dess ska jag skriva några ord till vårt nyhetsbrev. Jag sätter mig vid min dator samtidigt som tv:n stå på i bakgrunden. Där intervjuas David Beasley, chef för FN:s matprogram, om den globala matkrisen som vi står inför.

Det är svårt att ta in det David Beasley säger. Han presenterar ofattbara siffror om hur många som drabbas, när livsmedel från Ukraina inte längre kan komma ut ur landet, på grund av kriget som pågår där. Tacksamheten över att vi i Sverige har möjlighet att äta oss mätta varje dag sköljer över mig. Vi tar så för givet att det finns mat. Jag känner mig också tacksam över Sveriges offentliga måltider. Inte minst de kostnadsfria skolluncherna – som är unika i världen, och som varje vardag bidrar till att utjämna socioekonomiska skillnader. En samhällelig satsning, viktig att vårda och värna!

Nu tar vi i MATtanken-teamet ledigt från jobbet några veckor och är tillbaka med laddade batterier i mitten av augusti. Tack till alla er runt om i landet som avsatt tid för att hänga med oss i vårens aktiviteter och så generöst delat med er av kunskap, inspiration, tips och bilder från er vardag. I höst händer det spännande saker inom många områden som rör offentliga måltider: beredskapsfrågan, uppskalat erfarenhetsutbyte inom Ett nytt recept för skolmåltider, statistikinsamlingsprojektet Silo, främjandet av vildsvinskött i offentliga kök, med mera. Vi ses och hörs om allt detta – och mycket mer, efter sommarlovet.

Njut av sommaren!

Eva Sundberg, projektledare, MATtanken

Senast uppdaterad