Landsbygdsnätverket

Foto: Sofie Kocher

Musselägg är oslagbara

Musselmjöl som foder till hönor ger dubbel miljönytta. Musslorna samlar växtnäring så övergödningen minskar och mjölet kan ersätta protein i hönsfodret som vi människor kan använda.

Maria Karlsson på Mällby Lantgård, Tjörn har ekologisk äggproduktion med 2 500 hönor. Hönorna är både värphöns och betesdjur. Det nödvändiga proteinet i fodret kommer både från potatis, majs och gräs och örter. Hönorna betar, eller äter ensilage, där gräset kompletterats med olika örter som cikoria och kummin.

 - Jag vill inte använda sådant protein som kan användas till humankonsumtion. Vanligt är ju annars att man använder fiskmjöl eller soja, säger Maria. Men nu har jag fått testa att utfodra en grupp hönor med musselmjöl under 6 månader och det blev väldigt bra. Det blev bland annat bättre skalstyrka och bättre fjäderdräkt. Kunderna tyckte att det var en rundare smak och krämigare konsistens på musseläggen jämfört med mina vanliga ägg.

Miljönytta med musselmjöl som foder

Maria säljer sina ägg både i butik och via REKO-ring. När hon på försök sålde musselägg informerade hon om den miljönytta som musslorna gjorde. Det bidrog säkert till att de kunde kosta en krona mer per styck, men att smaken dessutom blev så bra gör äggen oslagbara tycker Maria.

 - Det beror troligen på både bra proteinkvalitet och en bra fettsammansättning i musslorna, säger Maria.

Musselmjölet kommer från det innovationsprojekt som Musselfeed AB driver. Det är KRAV-certifierade överskottsmusslor från företaget Scanfjord som används. Musslor som är för små för humankonsumtion. Man använder i första hand musslor från Bohuslän, men även Östersjömusslor går att använda. Det kräver dock en anpassad teknik då dessa musslor är mindre och bräckligare.

Coronakrisens påverkan

Odd Lindahl, grundare av Musselfeed AB och huvudägare är den som också har utvecklat den patenterade teknik som används i processen när musselmjölet tillverkas.

 - Det är svårt att separera kött från skal och vi har inga konkurrenter utom på Nya Zealand, säger Odd. Vi har fått fram fint musselmjöl, med högre kvalitet än förväntat, men vi behöver öka mekaniseringsgraden och volymerna för att sänka kostnaderna.
 - I vår ursprungliga tillväxtplan räknade vi med att producera 100 ton om året. Det förutsatte externt kapital, men nu har Coronakrisen gjort investerarna lite avvaktande så vi får ändra planen.

Det är inte bara finansieringen som påverkats av Coronakrisen. Den maskin som man beställt från Holland fastnade när gränserna stängdes. Det har lett till att man fått ändra i arbetsgången.

Ströbad till unghöns

Ett annat innovationsprojekt som gäller äggproduktionen handlar om ströbad till unghöns som föds upp i bur. Utmaningen för det redan avslutade projektet var att utveckla ett kostnadseffektivt och robust system som kunde monteras i de befintliga bursystemen. Astrid Lovén Persson från branschorganisationen Svenska Ägg är nöjd.

 - Det har kommit nya regler gällande berikning av unghönsburar och det var helt nödvändigt att hitta en lösning. Glädjande nog klarade vi det!

Text: Inger Pehrson

FAKTA

Projekt: Miljösmarta premium-produkter – för ökad konkurrenskraft och bättre miljö
Projektägare: Musselfeed AB
Budget: 4,7 miljoner kronor
Kontakt: Jessica Vacklid, 070-3059375

Projekt: Ströbad i unghönsburar - en utmaning för branschen
Projektägare: Svenska Ägg Service AB
Budget: 0,9 miljoner kronor
Kontakt: Marie Lönneskog Hogstadius, 073-8230890

Här kan du läsa mer om projekten: Godkända innovationsprojekt - EIP-Agri
Här kan du läsa mer om andra EIP-projekt inom EU: Projects Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerades