Landsbygdsnätverket
 • #172 Östersjöfisk - outnyttjade råvaror till hållbar mat


  Kollage Leif Andersson, Ingrid Undeland och Gustaf Almqvist som är med i poddens avsnitt För hundra år sen var strömmingsfisket en naturlig del för bönder och fiskare längs Östersjön. Fisket där levererar idag stora mängder sill och skarpsill som blir foder i laxodlingar. Samtidigt vill yrkesfiskare längs ostkusten satsa på produkter gjorda på fisk från just Östersjön. Vad säger experterna om miljögifter? Miljöarbetet förbättrar situationen, men utmaningar kvarstår. Är fisken säker att äta, och hur kan vi nyttja dessa resurser smartare? Kan miljöarbetet och utvecklingen av fisket i Östersjön göra gemensam sak?
 • Landsbygdsveckan återkommer 2025


  Collage av bilder som symboliserar olika perspektiv av landsbygdsutveckling. Nu är det klart att Landsbygdsveckan kommer tillbaka! Nästa gång veckan arrangeras blir den 5-11 maj 2025. Boka in datumen redan nu och börja fundera över vad din organisation vill göra under veckan.
 • Nya utförargrupper inom Hållbara gröna näringar - ta chansen att gå med!


  Backspegel på en traktor på en åker. Landsbygdsnätverkets analysgrupp för Hållbara Gröna Näringar har nu gått från att identifiera och prioritera behov och utmaningar till att starta utförargrupper som ska jobba med frågorna under 2024. Du som medlem i Landsbygdsnätverket har möjlighet att bidra till arbetet genom att gå med i någon av grupperna.
 • Nya riktlinjer ska skapa bättre förutsättningar att odla alger


  Algodling är en bransch som allt fler får upp ögonen för. Som ett led i att underlätta för företagen har organisationen Svenskt vattenbruk och sjömat nyligen tagit fram uppdaterade branschriktlinjer för odling och hantering av alger.

Goda nyheter för alla

Logotyp för Landsbygdsveckan.

Tillsammans sprider vi goda nyheter!
Kampanjen "Goda nyheter för alla" pågår under hela 2024. Den har tagits fram för att vi på ett enkelt sätt ska kunna berätta om hur en del av EU-pengarna används. Vill du vara med? Du hittar allt du behöver på vår webb.

Podden Landet #172

Kan Östersjöns fisk kan bli framtidens hållbara mat? Hör om allt från miljöutmaningar till innovativa lösningar och hur vi tillsammans kan nyttja dessa resurser smartare.

Vårt nyhetsbrev

Varje onsdag kommer vårt nyhetsbrev ut.

Projektet MATtanken

Logotyp för MATtanken.

Landsbygdsnätverket driver projektet MATtanken. Läs mer om det på projektets egen webbplats.