Landsbygdsnätverket

Regenerative Business Incubator Programme

Projektet ska utveckla ett nytt inkubatorprogram som har ett regenerativt fokus på affärsmässighet. Projektet görs i ett helt nytt samarbete mellan Matbyrån Gotland AB, Gotland Grönt Centrum AB och Science Park Gotland. Inkubatorprogrammet kommer att utforska cirkulära affärsmodeller och främja ett regenerativt entreprenörskap. Det kommer att vara ett tillskott till det gotländska innovationsekosystemet.

På Gotland finns ett betydande näringsliv av mat- och livsmedelsföretag, präglat av småskaliga, passionerade företag som strävar efter att skapa lokala värden, snarare än att erövra den globala marknaden. Dessa företag har stark utvecklingspotential, men de saknar skräddarsytt stöd för att bli långsiktigt framgångsrika. Resultatet är att många av dem brinner starkt, men kortvarigt. I förlängningen bidrar de inte till den ekonomiska hållbarheten eller omställningen på Gotland. “Gotland har en av de högsta siffrorna för nystartade företag i landet och ett livligt näringsliv som kännetecknas av en ”doer- mentalitet” hävdar OECD i den Territoriella granskningen av Gotland 2022 och ger rekommendationen att: “Främja utvecklingen av ett ekosystem för företagsstöd som finns på plats i alla relevanta skeden av företagens livscykel och som fokuserar på ö-specifika utmaningar”.

De företag som har intervjuats vittnar om att de inte känner sig hemma i de företagsstöd som de erbjuds på Gotland idag. I det gotländska ekosystemet av företagsstöd saknas ett affärsstöd som är anpassat för små mat- och livsmedelsföretag på Gotland som nödvändigtvis inte vill växa till stora företag, utan snarare optimera sin verksamhet för att skapa hållbara och livskraftiga företag som fokuserar på lokalitet och långsiktig hållbarhet, inom alla tre hållbarhetsdimensioner.

Det behövs ett anpassat stöd som tar hänsyn till deras specifika behov, förutsättningar och visioner, samtidigt som det är i linje med planetens gränser och hållbarhetsmål. Det nuvarande systemet med fokus på hållbar tillväxt är inte tillräckligt. Vi lever i de mest utmanande tiderna sedan andra världskrigets slut. Vi överskrider kritiska planetära gränser, vilket orsakar irreversibel klimatförändring och förlust av biologisk mångfald, och vi håller på att ta slut på livsviktiga resurser.

De sociala problemen är många, från ökande ojämlikhet och utmaningar för mänskliga rättigheter till konflikter och krisen med höga levnadskostnader. Idag hotar dessa påfrestningar också företags långsiktiga överlevnad, på grund av förändrade förväntningar från reglerande myndigheter, aktieägare och konsumenter, samt brist på råmaterial och fysiska risker för tillgångar och resurser till följd av klimatförändringar. Med andra ord behöver vi ett regenerativt tillvägagångssätt för att göra affärer för att hjälpa till att omforma hållbara ekonomier. Det är en integrerad och nödvändig del av lösningen.

Världsekonomiskt forum definierar ett regenerativt tillvägagångssätt som ett fokus på "systemtänkande för att skydda, återställa och förnya både mänskligt kapital och naturresurser." Ett regenerativt förhållningssätt tar hänsyn till helheten, utifrån ett holistiskt perspektiv. Där ingår värderingar, livstempo, relationer, hälsa, lokalsamhället, jämställdhet - och livslust. En regenerativ affärsverksamhet skiljer sig från en hållbar affärsverksamhet på två sätt: Regenerativa företag strävar efter att uppnå nettopositiva effekter, istället för att minska negativa effekter. Regenerativa företag fokuserar på det bredare systemet inom vilket de verkar, inte bara företagets direkta påverkan. En regenerativ affärsverksamhet förstår sin roll i omformningen av ekonomier för att leverera mänskligt välmående och jämlikhet samtidigt som den återställer naturliga system över geografier och generationer.

Projektägare: Matbyrån Gotland AB
Projektslut: 2026-09-01
Budget: 2,4 miljoner kronor
Kontakt: Paula Cederberg Ahlsten, 073-7025740

Kategori

Generell företagsutveckling och besöksnäring, Nya livsmedel

Plats