Resultatet från projektet ska vara ett dokument där lämpliga supportfunktioner beskrivs. Dessa funktioner har identifierats via projektets process och bedömts relevanta för att lokalproducenter ska kunna möta framtidens möjligheter. Målet är att alla lämpliga servicefunktioner ska finnas beskrivna och tillgängliga vid projektets slut så att LPIV och andra resursorganisationer kan använda dessa för att utveckla sin support till småskaliga livsmedelsproducenter. Resurserna i projektet ska användas för att planera, arrangera och genomföra de möten som krävs. En del av resurserna ska användas för att dokumentera och analysera de olika tankar och idéer som blir resultatet av de inledande mötena. Baserat på den analys som genomförs ska det formuleras supportfunktioner som svarar för de förutsedda behoven. Förutom detta ska projektet avsätta resurser för att informera och marknadsföra projektet och dess resultat. Vissa resurser ska också användas för att extern IT-kompetens ska kunna medverka vid bedömningen av digitala verktyg.
För att minska sårbarheten vid kriser har samhället ett ökat behov av självförsörjning av livsmedel. Detta kombinerat med konsumenters ökande intresse för lokalproducerade produkter öppnar för nya möjligheter för lokalproducenter i framtiden. För att möta framtidens krav ska projektet genom en samverkansprocess identifiera och utforma den support som lokalproducenter behöver för att utvecklas i takt med de nya möjligheter som öppnas.
Projektet ska ske i samarbete med småskaliga livsmedelsproducenter och andra aktörer på marknaden för att skapa ett användbart och relevant resultat. Behovet bland småskaliga livsmedelsproducenter av rådgivning och andra former av stöttning för att utvecklas är ofta stort. Det handlar ofta om mindre entreprenörer med stor kunskap om sin egen verksamhet men ofta en begränsad erfarenhet av företagande. För att utveckla eller växla upp sin verksamhet har de i stor utsträckning behov av rådgivning och annan typ av stöttning. Detta stöd behöver ofta vara konkret och inte sällan via fysiska möten.
För att möta den framtida ökande efterfrågan kommer behovet av stöttning att öka ännu mer och kvaliteten måste höjas. Även användandet av digitala lösningar blir allt viktigare för att öka tillgängligheten och flexibiliteten. Lokalproducerat i Väst (LPIV) är ett resurscentrum för småskaliga livsmedelsproducenter i Västra Götaland som ger råd, coachar och utvecklar medlemmarna för att skapa tillväxt och sysselsättning i regionen. LPIV har som vision att Västra Götaland ska bli den ledande regionen inom lokal mat. Medlemmar är småskaliga livsmedelsföretag, och deras ägare eller företrädare. Företagen är dels nystartade företag, dels mera mogna och expanderande entreprenörsföretag.
På grund av sina upparbetade kontakter med medlemmarna och andra aktörer inom området ska LPIV leda projektet. Projektet ska kunna initiera och genomföra ett stort antal möten inom ramarna för en samverkansprocess. Mötena ska vara inriktad på att identifiera framtida utvecklingsmöjligheter för lokalproducenter och vilken support dessa producenter kan tänkas behöva för att uppnå sin framtida potential. Mötena ska ha olika tematiska inriktningar vilket också styr vilka aktörer som ska delta i respektive möte.
Dialogen med medverkande dokumenteras och analyseras för att utgöra en grund för att utforma anpassade supportfunktioner. Inte minst ska det vara ett fokus kring att hitta användbara digitala lösningar för att öka tillgänglighet och flexibilitet. Utkast på nya service-funktioner och fokusområden ska stämmas av med lokalproducenter under projektets gång.
Projektägare: Lokalproducerat i Väst AB
Projektslut: 2026-03-31
Budget: 3,1 miljoner kronor
Kontakt: Marcus Nyström, 070-5155820. Malin Andersson, 072-4025606.
Generell företagsutveckling och besöksnäring, Nya livsmedel