Projektet ska utveckla beslutsunderlaget som rapsodlaren behöver för att besluta om kemisk bekämpning av bomullsmögel i enskilda höstrapsfält. Beslutstödet kan användas av odlare, rådgivare och branschen i syfte att undvika onödiga behandlingar.
Projektet består av tre aktiviteter:
Aktivitet 1: Projektplanering, processplanering och administration. Detaljplanering av projektets aktiviteter sker i digitala möten.
Aktivitet 2: Utveckling av beslutsstöd för riskbedömning av angrepp av bomullsmögel. En rad viktiga indikatorer som odlare ska ta hänsyn till vid bedömning av bekämpningsbehov i ett specifikt rapsfält identifieras och valideras. Indikatorerna kan delas in i landskapsnivå, dvs det lokala klimatet, och den fältspecifika informationen om odlingshistorik, fältklimat och förekomst av svampens sporer i fältet. Tidigare utvecklade, publicerade och tillämpade metoder för DNA-analyser används för att bestämma förekomst av svampens DNA i luft- och på bladprover för att följa svampens utveckling och identifiera förekomst på blad i tidig blomning. Datainsamlingen består av delarna:
(i) insamling och DNA-analys av luftprover med stationär sporfälla
(ii) bladanalyser
(iii) bestämning av angrepp i obehandlade ytor i utvalda fält och
(iv) insamling av klimatdata.
2.1 Luftprover: En sporfälla placeras i ett höstrapsfält med känd historik av rapsodling, i början av maj. Trumman byts veckovis under 9 veckor under odlingssäsongerna 2024 och 2025. Därefter prepareras provet och tejpen klipps i delar motsvarande dygnsfångster och placeras individuellt i rör som förvaras i -20 °C till extraktionstillfället (se 2.4).
2.2 Fälturval: Ytor i fält i regionerna Halland, Skåne, Västra Götalands län, Mellansverige (Västmanlands, Uppsala och Örebro län) lämnas obehandlade för provtagning och avläsning av sjukdomsangrepp. Prov tas dessutom från utvalda prognosrutor (Växtskyddscentralerna) och från fungicidförsök som utförs i Sverigeförsöken (OS7-021-2024) i kontrollrutan före behandling.
2.3 Bladprover: Det nedersta bladet avlägsnas från tio slumpmässigt utvalda plantor i begynnande blomning och placeras individuellt i zip-lockplastpåsar på laboratoriet. Tidpunkten kan justeras om temperaturen varit för låg för sporproduktion. Proverna förvaras i -20 °C till extraktionstillfället.
2.4 Detektion och kvantifiering av Sclerotinia sclerotiorum: Insamlade rapsblad analyseras vid Högskolan i Skövde och insamlade tejpprover analyseras av HS Konsult vid SLU, Ekologicentrum. DNA extraheras och analyseras med realtids-PCR enligt tidigare beskriven metod av Almquist och Wallenhammar, 2014.
2.5 Bestämning av sjukdomsangrepp: Skadenivåerna av bomullsmögel bestäms strax före mognad i det markerade området på totalt 100 plantor. Angreppets styrka bestäms enligt ett tidigare utarbetat sjukdomsindex. Data från Växtskyddscentralernas inventeringar i hela landet kommer att användas.
2.6 Insamling av klimatdata, Markfuktigheten mäts med markfuktsensor (TOMST) och marktemperatur med Tiny tag i utvalda fält. Information om lufttemperatur, nederbörd, solinstrålning och relativ fuktighet samlas in från Lantmets nätverk vid närliggande stationer.
2.7 Framtagning av beslutsstöd: Resultaten från de framtagna indikatorerna samt ekonomiska data avseende rapspris, kostnad för behandling, körskador, förväntad skörd och skördeförlust används för att beräkna den ekonomiska skadetröskeln och i förekommande fall görs statistiska bearbetningar. Publiceras på relevanta hemsidor och EU-plattformen IPM Decisions.
Aktivitet 3: Resultatförmedling och kommunikation Genomföra kunskapsfrämjande insatser som stärker kompetensen nationellt kring behovsbaserad bekämpning av växtpatogener. Insatser riktas till odlare, rådgivare och representanter vid myndigheter och lantbruksnäringen. Presentation vid regionala konferenser, fältmässor, hemsidor och sociala medier, artiklar i branschtidskrifter, träffar för rapsodlare och rådgivare.
Projektägare: Högskolan i Skövde
Projektslut: 2026-01-15
Budget: 1,1 miljoner kr
Kontakt: Maria Algerin, 070-3936302
Övriga klimatåtgärder, Övriga miljöåtgärder