Landsbygdsnätverket

Vall för koncentratfri foderstat – en ekologisk odlingstävling

Det här projektet syftar till att utveckla en vallodling som gör det möjligt att bedriva en lönsam ekologisk mjölkproduktion utan att använda proteinkoncentrat. Fodret blir då mera lokalt och odlingssäkert och den ekologiska mjölkproduktionen blir mindre beroende av importerade fodermedel.

Svenska ekologiska mjölkkor konsumerar idag betydande mängder importerad ekologisk soja. Även om sojan odlas ekologiskt i de länder den kommer ifrån är långväga transporter av fodermedel ett avsteg från grundidén om att ekologisk produktion som ska baseras på lokala resurser. Det är också visat i flera olika försök att en utfodring med hög andel protein i total-foderstaten leder till att kon utnyttjar proteinet sämre.
En större andel av det protein som finns i fodret hamnar i urin och gödsel, vilket är ett slags slöseri med en knapp resurs, i synnerhet då proteinkoncentrat till stor del är tillverkade av råvaror som kan användas för livsmedelskonsumtion.
För att en mjölkko ska mjölka bra utan koncentrat behöver vallfodret ha ett högt innehåll av både protein och energi.
Det är odlingen av ett sådant foder som är utmaingen i det här projektet. Målet är ett vallfoder som i genomsnitt över 4 skördar innehåller 175 gram råprotein och 11 MJ per kilo ts i genomsnitt för alla skördar.
Några av de kunnigaste vallodlarna i Skandinavien kommer att bjudas in till en tävling med målet att nå detta näringsinnehåll. De tävlande kan till exempel vara rådgivare, fröfirmor eller lantbrukare.
Projektet planeras pågå under sammanlagt fyra år och förläggs till Hushållningssällskapet i Skåne och försöksgården Helgegården i Skepparslöv utanför Kristianstad. Det är en fortsättning på ett tvåårigt gårdtest där åtta olika ekologiska mjölkgårdar har provat att producera mjölk utan proteinkoncentrat.
På gårdar med en avkastning upp till 9 000 kg ecm per ko och år har det visat sig ofta ge lika bra eller bättre lönsamhet att utesluta koncentratet. Vid högre avkastningsnivåer behövs ett grovfoder av bättre kvalitet för att nedgången i mjölkavakstningen inte ska äta upp besparingen av att slippa köpa in koncentrat.
Vallen i projektet sås in med korn som skyddsgröda och kommer att skördas fyra gånger per år under tre års tid. Deltagarna ges möjlighet att välja vallfröblandning och gödselmängder och varje tävlande kommer att ha ett bevattnat och ett obevattnat led. Resultatet bedöms efter näringsinnehåll och mängd skördat foder. Delsegrare koras efter vart och ett av de tre åren och en slutsegrare koras baserat på resultatet från samtliga tre skördeår.

Projektägare: HIR Skåne AB
Projektslut: 2027-12-31
Budget: 2,2 miljoner kr
Kontakt: Niels Andresen, 070-8945337

Kategori

Övriga klimatåtgärder, Övriga miljöåtgärder

Plats