Projektet ska pröva en metod för att ta fram vattenvårdsplaner inom flera avrinnings-områden där det behöver genomföras flera fosforåtgärder inom jordbruket för att kunna uppnå god ekologisk status avseende övergödning. Arbetet ska följa metoden för vattenvårdsplaner som är framtagen inom projektet LIFE IP Rich Waters.
Målet med projektet är att överföra kunskaper och identifiera hotspots för fosforläckage, samt samordna och genomföra fysiska åtgärder på den lokala nivån hos lantbrukare på den egna gården.
Arbetet kommer även att bidra till att föra samman flera olika aktörer som tex kommuner, LRF, markägare, lantbrukare, grepparådgivare, intresseorganisationer, Länsstyrelse, studiecirkelledare (äga och förvalta diken) och markavvattningsföretag. Vi kommer att genom LEVA-samordning, delvis finansierad av projektet, arbeta i tre större avrinningsområden med sju delavrinningsområden.
Projektet ska ta fram vattenvårdsplaner i samverkan med lantbrukarna i de tre avrinningsområdena. Vi kommer även att genomföra ca 15-20 gårdsvisa vattenplaner i varje avrinningsområde för att konkretisera och därmed koppla ihop gårdar med vattenvårdplansarbetet och på så sätt testa metodens genomförbarhet direkt. Vi kommer att starta minst tre vattengrupper, en i varje avrinningsområde, där flera olika aktörer kommer att mötas. Vattengrupperna kommer att vara den naturliga samordningsplattformen för informationsspridning, kunskapshöjande aktiviteter och åtgärdssamordning. Vår LEVA-samordnare kommer att genomföra gårdsvis rådgivning i samverkan med grepparådgivare. LEVA-samordnaren kommer även att jobba med genomförande av åtgärder under projekttiden. NVVF kommer att jobba med informationsspridning genom olika former av kommunikationssinsatser och evenemang som till exempel fältvandringar. NVVF kommer att i samtliga tre avrinningsområden genomföra provtagning av vatten för att underlätta möjligheten att peka ut riskområden/hotspots inom dessa. Provtagning gör NVVF, men analys av prover kommer att göras av extern part. NVVF kommer att producera en slutrapport innehållandes tre vattenvårdsplaner och en utvärdering om planerna är ett effektivt och träffsäkert sätt att peka ut riskområden, källan till fosforförluster och möjliga fosforåtgärder och i vilken omfattning lantbrukarna inom området har eller troligen kommer att genomföra de utpekade åtgärderna.
Projektägare: Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund
Projektslut: 2027-01-15
Budget: 2,3 miljoner kr
Kontakt: Anneli Carlén, 076-6712988
Övriga klimatåtgärder, Övriga miljöåtgärder