Att barn och elever får mat i magen är en av grundförutsättningarna för lärande. Rektor Madelene Carlström ser att skolmåltiderna också kan bidra till lugnare skoldagar och bättre relationer. Därför prioriterar hon bland annat pedagogiska luncher och servering av frukost.
Kommunsamverkan kring krismenyer och upphandling av lokal mat. Lokalt kött via direktupphandling. Forskningsprojekt kring resilienta regionala livsmedelssystem. Detta, med mera, står på agendan när Beredskapsnätverket för offentliga måltider har sin femte träff den 16 maj.
Hur kan måltiden nyttjas fullt ut som resurs i skolan? På tematräffen den 7 maj berättar bland annat rektor, kökschef, pedagog och måltidschef om vilken positiv effekt samarbete kring måltiderna har.
Kostchef Mario Unterbrunner i Torsås kommun var den förste som hörde av sig när MATtanken öppnade anmälan till firandet av årets Offentliga måltidens dag. Här är andelen inköpta svenska livsmedel hög och maten lagas gärna från grunden.
Den 9 april lanserades SILO-databasen, med öppen statistik över kommunernas livsmedelsinköp. Det är en milstolpe och ett viktigt steg mot ökad transparens och utveckling av de offentliga måltiderna och hela livsmedelskedjan.