• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Uppdaterade måltidsmiljöer ger många positiva effekter
En skolrestaurang i Klippans kommun, med stora, svarta lampor och tryckta budskap på väggen.
Måltidsmiljön

Uppdaterade måltidsmiljöer ger många positiva effekter

Grundskola, Gymnasium • Skåne län

Fina, fräscha skolrestauranger där eleverna trivs och äter mer – det är resultatet av Klippans kommuns koncept för att med relativt små medel uppdatera måltidsmiljöer. Skolrestaurangerna har också blivit samlingsplatser för pedagoger och fina måltidsmiljöer underlättar vid rekrytering av personal.

Vårt mål

Måltidsmiljöerna i våra skolor behövde en uppdatering. Vi ville skapa ett ställe att träffas på, där man trivs, och få till en mer hemlik och gemytlig miljö. För gymnasiet, Åby, ville vi också skapa en skolrestaurang mer anpassad för äldre elever – som känns inbjudande och tar tillvara trender som återbruk och nischat språkbruk. Vi ville också etablera ett nytt koncept, få utrymme för våra "prova på-öar” och låta grönsaker komma mer i fokus. Vi startade med att göra om på en skola, Åbyskolan, och genom den fick vi ett referensobjekt, som vi sedan utgått från när fler skolrestauranger har uppdaterats.

Så gjorde vi

I samråd med fastighetsavdelningen drog arbetet igång. Tillsammans med en inredningsarkitekt gick vi igenom förutsättningar och drog upp riktlinjer. Inga stora ombyggnationer var aktuella, utan det handlade om att med relativt små medel kunna göra stora förändringar och sätta ett koncept. Några viktiga områden för förändringen var att ta fasta på Klippans historia som bruksort, och genom det slå an en mer "industriell" och rå ton. Det resulterade i:

  • Fokus på ny belysning.
  • Rum i rummet med hjälp av nya möbler/möblering. Egendesignade soffor fungerar även som avskiljare och ljuddämpare.
  • Vi förstorade svartvita fotografier av personalen på väggarna.
  • Mer inslag av trä istället för rostfritt och vi mixade vanlig köksinredning för hemmakök med den klassiska storköksinredningen.
  • Vi tog fram brickor med historiska motiv.
  • Grönsaksbuffén placerades centralt i skolrestaurangen. Vi separerade serveringen av varmrätt och sallader för att bättre skapa en överblick. Idag möts eleverna av färgsprakande salladsbufféer med punktbelysning ovanför. Det ger enorm effekt.
  • Mer textilier, linnehanddukar och vackra fat/skålar i samband med servering.
  • En positiv ton i måltidskommunikationen, där vi undviker förmaningar och där informationen kommer i rätt ordning och är överskådlig.

Den kommunala Hanterverksgruppen var en stor tillgång i förändringsarbetet och hjälpte till rent praktiskt.

Serveringslinje, Klippan-soffa och Prova på-ö.

Samarbeten

Vi har arbetat med arkitekt, inredningsarkitekt, grafisk formgivare, tryckeri, ljusdesigner, gardinspecialist, skyltdesigner och storkökskonsult.

Resultat

Uppdaterade, fina skolrestauranger som vi är stolta över, och där vi upplever att eleverna trivs och äter mer. Det har också blivit en samlingsplats för pedagoger.

Genom dessa förändringar visar vi att vi satsar på måltidsmiljöerna (och måltiderna) vilket är positivt även när vi ska rekrytera personal. Det har också blivet ett skyltfönster utåt och lett till ett flertal studiebesök där andra kommuner har velat få inspiration och tips.

Vi har ingen förstörelse eller klotter.

Tre bilder från skolrestaurang, som visar fönsterdekorationer och trädetaljer.

Våra tankar framåt

Sju av åtta skolrestauranger är nu uppdaterade. Vi räknar med att gå vidare och göra den återstående enligt samma koncept.

Läs mer

Måltidsmiljöer som inspirerar.

En uppdaterad måltidsmiljö - med hjälp av grannkommunen.

Om konceptet som får måltiden att blomma och gästerna att trivas.

Reportage från studiebesök i Klippan, med tema måltidsmiljö.

Vi finns på Instagram: @klippan_mat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi som lämnat erfarenheten

Måltidsenheten, Klippans kommun

Lill Spenninge, måltidschef

Upptäck mer

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

  • Måltidsmiljön
    2024-10-30

    Showroom banar vägen för nya måltidsmiljöer

    Genom att få in andra färger, mer textilier och myskänsla har skolrestaurangerna fått ett lyft. Eleverna trivs bättre och äter mer.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter