• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Beredskap
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • Silo
  • Studio
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  • MATtanken
  • > Erfarenhetsbank
Diskinlämning i en skolrestaurang.
Delaktighet
Måltiden som pedagogiskt verktyg
Måltidsmiljön

Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

Förskola, Grundskola, Gymnasium • Skåne län

Genom att samla goda exempel och metoder i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att genom sin verksamhet arbeta för ett minskat matsvinn. Verktygslådan kan också öka samarbetet mellan kök och skola.

Vårt mål

Ett material att stödja skolorna för att arbeta med matfrågan i allmänhet och matsvinnet i synnerhet. Att integrera måltiderna i skoldagen och höja skolans kompetens kring hur förändringar i deras verksamhet kan påverka måltider samt matsvinnet.

Verktygslådan ska i det större perspektivet bidra till att uppnå målet om en 50-procentig minskning av serverings- och tallrikssvinn till 2026.

Så gjorde vi

Samlade exempel på åtgärder som skolan kan arbeta med för att öka engagemang och kunskap samt nå uppsatta mål för att minska matsvinnet. Miljöstrateg, måltidschef samt projektledare på barn- och utbildningsförvaltningen tog fram ett material tillsammans, utifrån goda exempel som samlats in från andra kommuner och internt.

Bild på materialet Verktygslåda för skolor; Mat i magen - inte i soporna.

Resultat

Resultatet är en komplett verktygslåda som har nått alla rektorerna. Verktygslådan har implementerats genom träffar med rektorerna där man pratat måltidsfrågor och tittat på faktiska siffror för matsvinnet.

Barn- och utbildningsförvaltningens strateg har bearbetat frågan internt. Det är viktigt att alla är med och bidrar för att de kommunövergripande målen ska nås. Alla rektorer har fått välja verktyg att arbeta med från verktygslådan, för att "dra sitt strå till stacken".

Verktygslåda för skolor: mat i magen – inte i soporna blir ett medel för ökat samarbete mellan kök och skola.

Utmaningar

Att lyckas att motivera skolan att arbeta med matsvinnet. Finns ibland en känsla av att rektor tycker att måltiden är något som ligger utanför skolans ansvar.

Läs mer

Här nedan är några exempelsidor ur verktygslådan. Vill du ta del av dokumentet rån Klippan som pdf? Mejla mattanken@jordbruksverket.se

Exempelsidor ur Verktygslådan.

Rutin för pedagogisk måltid – en del i verktygslådan.

Tillbaka till Erfarenhetsbankens startsida.

 

Vi som lämnat erfarenheten

Klippans kommun, Kommunledningsförvaltningen

Nora Björn, miljöstrateg

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den.

Klicka här!

Upptäck mer

  • Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Mer mat i magen med gratis pedagogisk lunch

    Fler vuxna i matsalen bidrar till lugn och ro, vilket gör att eleverna äter bättre. Lugnet smittar även av sig till resten av skoldagen.

  • Delaktighet
    2023-02-07

    Klimatlådan minskar matsvinn – ger önskemeny

    Genom att låta elever och personal köpa mat som finns kvar efter lunchen har Sandvikens kommun minskat sitt matsvinn rejält.

  • Förskolebarn som hämtat överblivna grönsaker och frukt.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    2023-02-07

    Förskolebarn räddar frukt och grönt från att slängas

    I projektet Maträddarna lär sig förskolebarn att ta vara på det som finns. De räddar sådant som inte längre kan säljas i den lokala matbutiken.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

 Facebook Länk till annan webbplats.

 Twitter Länk till annan webbplats.

 Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Tillgänglighetsredogörelse