Landsbygdsnätverket
Tomas Viklund.

Tomas Viklund, köksmästare, Krusboda skola, Tyresö kommun. Foto: Peter Eriksson.

Hallå där, köksmästare Tomas Viklund!

I ditt arbete med skolmåltider på Krusboda skola, Tyresö kommun, har du då och då vildsvinskött i dina serveringar. Tidigare har MATtanken fått publicera några av dina recept i receptbanken.

Hur jobbar du med vilt- och vildsvinskött idag? Varifrån köps köttet?

– I Krusboda skolkök fortsätter vi mellan varven att servera olika rätter med vilt- och vildsvinskött. Kommunen har avtal för kött och vilt med Martin & Servera. Gällande vilt är producenten Tvärskogs vilt.

Får du tag på det du vill ha?

– Jag upplever att vildsvinskött är mer lättgängligt nu om man jämför med för något/några år sedan. För min del är vildsvinkött mer höst- och vintermat även om det funkar att servera andra tider på året, om det är i rätt sammanhang i matlagningen, med rätt tillbehör osv. Det som nu finns på avtalet är färs, grytbitar och rökt skinka.

Vad kostar köttet? Ser du några mervärden?

– Vildsvinsköttet är cirka 30 procent dyrare i inköpspris än vanligt fläskkött, för samma styckningsdetaljer. Men det är trevligt att kunna ha vilt på menyn, som ett hållbart kött, med koppling till viltvård, miljö och klimat. Vildsvinsköttet uppskattas av eleverna. För att ge våra viltserveringar strålkastarljus lyfter jag gärna fram dem lite extra när dessa rätter står på menyn, även till pedagogerna. Då kan de i sin tur berätta om köttet när de går igenom matsedeln – att grytan eller köttfärssåsen innehåller vildsvinskött eller annat vilt, avslutar Tomas.

Här hittar du Tomas recept:

Läs mer om arbetet med att främja mer vildsvinskött i offentliga kök: MATtanken gör en uppföljande kartläggning av inköp av vildsvinskött till offentlig kök.

Senast uppdaterad