Landsbygdsnätverket
Nyplockade äpplen på en bänk

Foto: Conny Thålin.

Frågan om ursprung. Varifrån kommer maten?

MATtanken är ett projekt som genom nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte vill bidra till hållbara offentliga måltider. Här berättar vi mer om vårt arbete med ursprungsfrågor.


Varifrån kommer maten? MATtanken vill göra det möjligt för de som arbetar i de offentliga köken att på ett enkelt sätt hitta information om var maten kommer ifrån för att kunna svara matgäster, beslutsfattare och allmänhet på den frågan.

Framsida på broschyr: Policy för livsmedelsursprung

Policy för livsmedelsursprung

MATtanken har tillsammans med Kost & Närings fokusgrupp Upphandling tagit fram dokumentet Härifrån kommer maten - en policy för livsmedelsursprung inom offentliga måltider . Policyn definiera de utmaningar och önskemål som finns inom den offentliga sektorn kring ursprungsmärkning av livsmedel. Här kan du läsa mer om policyn.

MATtanken har också genomfört ett webbinarium med fokus på frågan om varifrån maten kommer. Medverkar i webbinariet Anna Svartsjö, Kost & Närings fokusgrupp Upphandling, och Conny Bjurman, livsmedelscontroller Skövde kommun. De pratar om hur situationen ser ut i dag, vilka problem som finns, och hur de skulle kunna lösas.

Se det inspelade webbinariet: Ursprung och den offentliga maten - dagens problem och köparsidans lösningar.

Sveriges livsmedelsföretag möts vid rundabordssamtal

Tillsammans för tydligare ursprungsmärkning, januari 2021

Den 28 januari var Sveriges livsmedelsföretag inbjudna till ett digital rundabordssamtal på temat: Tillsammans för tydligare ursprungsmärkning.

Anna Svartsjö, sammankallande i Kost & Närings fokusgrupp Upphandling och Eva Sundberg projektledare för MATtanken, berättade mer om det gemensamma initiativet kring ursprungsinformation på livsmedel i offentliga kök. Med på mötet finns även Delfi/Dabas. Samtalet avrundades med en frågestund och tillfälle till diskussion.

Direktsänt seminarium 2020

Ursprungsmärkning och den offentliga marknaden, hösten 2020. Hur har det gått?

Den 20 oktober bjöd Kost & Näring in deltagarna från vårens Digitala Kostdagarna till seminarieprogrammet Kniven & Gaffeln som direktsändes från Stockholm på kostdagarna.se. Kl. 14.00-14.45 var det dags för ett panelsamtal om ursprungsmärkning och den offentliga marknaden där MATtanken medverkade.

Mer kunskap och inspiration

miniatyrbild tidningsuppslag

Länkar vidare, annat material

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post