Landsbygdsnätverket
Per Idlund, sortiment- och inköpschef, Martin & Servera, Jens Thulin, köttbonde och operativ chef på Mylla och Hannah Wendin, agronom och rapportförfattare

#153 Fler svenska råvaror på restaurang – det här visste du inte om grossisternas roll

De är mellanhanden som vi matkonsumenter inte alltid tänker på: grossisterna. De som köper in råvaror från livsmedelsproducenter och säljer vidare till restaurang och café. En viktig länk i kedjan från jord till bord. Men hur fungerar egentligen det svenska grossistledet? Kan stora och små grossister komplettera varandra? Och vad behövs för att fler svenska råvaror ska nå ut på tallriken?

Det finns kritik riktad mot att den svenska marknaden domineras av ett fåtal stora grossister som sätter villkoren för de övriga. Samtidigt upplever många producenter att det är svårt att nå ut med sina produkter på marknaden.
I avsnitt #153 av podden Landet medverkar bland andra Sveriges största och minsta grossister och diskuterar utmaningarna i livsmedelskedjan.

Medverkande:
Hannah Wendin, agronom och rapportförfattare
Jens Thulin, köttbonde och operativ chef, Mylla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Per Idlund, sortiment- och inköpschef, Martin & Servera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Samtalet leds av Håkan Montelius

Ett stort hinder är bristen på tillit mellan de olika aktörerna i livsmedelskedjan. Det finns en stigmastämpel på grossisterna och producenterna upplever en risk att bli lurad.
- Hannah Wendin

Det finns en stor frustration med bristen på transparens i grossistledet. Det finns tusentals primärproducenter som är missnöjda med systemet, som upplever att de sitter i baksätet och säljer sina fantastiska råvaror rätt in i ett svart hål.
- Jens Thulin

Visst finns det problem, men de senaste tio åren har vi sett en klar vändning. Vi säljer mer svenskt än importerat inom alla produktslag och det finns en större efterfrågan. Så det är snarare brist på svenska råvaror.
- Per Idlund

Publicerades