I ett samhälle där vi är beroende av att importera mycket av det som behövs för att kunna producera mat, där kan en kris snabbt bli något mer än bara ett störningsmoment det kan hota hela vår matförsörjning. Mot bakgrund av detta så har Jordbruksverket nu tagit fram konkreta förslag för hur Sverige kan bygga upp en livsmedelsberedskap så att det ska finnas mat på bordet även vid kriser och krig. Och målet är att säkra att vi alla då ska kunna få i oss 3 000 kalorier per person och dygn. Men hur ska det gå till?
Saranda Daka, beredskapshandläggare vid Beredskapsenheten på Jordbruksverket.
Kristina Nigell, beredskapshandläggare vid jordbruks- och analysavdelningen på Jordbruksverket.
Programledare: Helene Almqvist
Producent: Ingrid Whitelock
Vi pratar om väldigt exceptionella, svåra och allvarliga situationer, Vi pratar inte om vanliga kriser utan att det kan vara ytterst krig då när lagren ska komma till användning.
- Saranda Daka
Men på många sätt är det här också ett arbete där vi liksom lägger rälsen samtidigt som vi åker.
- Kristina Nigell
Hitta fler avsnitt av podden Landet!
Publicerades