Landsbygdsnätverket
Logotyp för Podden Landet.

#45 Om Hela Sverige-satsningen – röster i Landet

Tidigare i höstas presenterade regeringen sin Hela Sverige-satsning på 1,2 miljarder kronor till landsbygdsatsningar som ska bidra till jobb och hållbar tillväxt i hela landet. Satsningen innehåller fyra olika delar som gäller hela landet; service och goda levnadsvillkor, gröna jobb, företagande och utbildning och infrastruktur för bättre vägar och kollektivtrafik. Hela Sverige-paketet blev omskriven och omdebatterad med såväl ris som ros. Hur tänker och tycker man idag om regeringens satsning?

Medverkande:
Lina Bjerke, forskare och doktor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping
Inez Abrahamsson, journalist och debattör och tidigare ordförande i Hela Sverige ska leva och Hela Norden ska leva
Reporter: Ida Lindhagen

Citat från podden:

"Det är bra att det har gjorts någonting konkret. Det har länge getts utrymme för alltför mycket känslor vad gäller stad och landsbygd. Prat om vad som är moraliskt rätt och fel, mer än det har pratats om konkreta handlingar."
- Lina Bjerke

"Om man verkligen menar allvar måste man göra omfördelningar på den totala budgeten i Sverige och då räcker inte 1,2 miljarder. Det här är småpengar utifrån många andra satsningar man gör. Och varför kallar man det här för en Hela Sverige-satsning? Ska inte regeringen hela tiden ha hela Sverige som fokus?"
- Inez Abrahamsson

Publicerades