Landsbygdsnätverket
Två män.

Carl Dahlberg och Jason Bailey är nya samordnare för arbetsgruppen Hållbara blå näringar.

Carl och Jason tar över de hållbara blå näringarna

Carl Dahlberg och Jason Bailey är nya samordnare för nätverkets arbete inom hållbara blå näringar. Arbetet samlar aktörer inom fiske och vattenbruk, bland annat producentorganisationer, forskning och myndigheter.

De tar över efter Veronica Andrén som går vidare till Länsstyrelsen i Östergötland. De har båda lång erfarenhet av att jobba med de blå näringarna. Carl har en bakgrund inom biomedicin och har disputerat i marinbiologi. Han driver ett konsultbolag inom omställning och hållbar utveckling, och har jobbat med de blåa näringarna i tio år.

– Det ska bli superkul med det nya uppdraget. Jag ser fram emot att vara en viktig del i transformationen av Sveriges blåa näringar. Det finns mycket att göra och jag hoppas att vi kan smörja till de processerna mellan företag, kommuner, myndigheter och organisationer, säger Carl.

Bredda sitt kunskapsområde

Carl Dahlberg bor i Lysekil och Göteborg och har två söner. Sin fritid ägnar han helst åt friluftsliv i olika former, helst på eller nära havet. I sin nya roll som samordnare ser han fram emot att bredda sitt kunskapsområde och nätverk ytterligare.

20 års erfarenhet

Jason Bailey har tidigare varit verksamhetsledare på Vattenbrukscentrum Ost och har en doktorsutbildning inom vattenbruk från SLU. Han har jobbat med vattenbruk och fiske i 20 år i Kanada, Norge, Skottland och Sverige, både som forskare och med näringen.

– Jag har jobbat en del med Landsbygdsnätverket förut som medlem men det ska bli kul att vara lite mer involverad och mer "hands on" under aktiviteterna, men samtidigt vara en neutral moderator i frågorna, säger han.

Han är född och uppvuxen i Newfoundland i Kanada, ett område där fisket har varit en viktig näring. Idag bor han med sambo och två barn i närheten av Godegård några mil norr om Motala. Jason är intresserad av idrott, som hockey och triatlon, och tränar flick- och damhockeylag i Motala. Han gillar också att snickra och att ta med familjen på en tur med segelbåten.

Vad ser ni fram emot i arbetet?
– Jag känner ju de flesta inom vattenbruksvärlden i Sverige och många i arbetsgruppen har jag jobbat med tidigare så jag vet att det är ett härligt gäng med bra idéer. Tillsammans ska vi belysa våra fantastiska fiskare och vattenbrukare i Sverige och bidra till en vidare utveckling av landsbygden och näringen, säger Jason Bailey.

– I arbetsgruppen kommer vi sprida kunskap mellan medlemmarna, hålla dialogen igång och stödja de processer som medlemmarna vill förverkliga, säger Carl Dahlberg.


Publicerades