Landsbygdsnätverket
Emma Hansson, vd för Agroväst, har vit t-shirt och blå kavaj på sig. Hon står utomhus med mycket grönt runt sig

Foto Agroväst

Hallå där Emma Hansson

Du är ny vd på Agroväst, ett utvecklingsbolag med fokus på att bidra till ett mer lönsamt och hållbart lantbruk i Västsverige, som funnits i trettio år. Hur känns det att ta över en så etablerad och framgångsrik verksamhet?

– Det känns oerhört roligt! Agroväst är en fantastisk verksamhet, med enormt kompetenta och erfarna medarbetare och partners. Det är ett privilegie att få vara med och driva utvecklingen inom de gröna näringarna. Och jag ser framemot den tillväxtresa vi har påbörjat tillsammans.

Vilken bakgrund har du och hur kan du dra fördelar av den nu?
– Jag har arbetat med ledarskap, hållbarhetsfrågor samt innovation och utveckling, både inom privat och offentlig sektor under många år. Jag tar med mig den samlade erfarenheten och att det är tillsammans vi skapar resultat.

I dag bor Emma Hansson, hennes man och deras två barn på en gård i Skaraborg. Där har de spannmålsodling och grisproduktion.

– Det känns extra roligt att få möjlighet att arbeta med innovation och utveckling inom detta område. De gröna näringarna och företagande har alltid legat mig varmt om hjärtat då jag är uppvuxen på gård och i en ”företagarfamilj”.

Vad fick dig intresserad av Agroväst och primärproduktionen?
– De gröna näringarna är en förutsättning för den gröna omställningen vi är inne i och som vi också behöver ”skruva upp”. Både utifrån de gröna frågorna som klimat, cirkulär omställning och biologisk mångfald men också lika mycket utifrån de sociala och ekonomiska.

Just att vi behöver väl fungerade och lönsamma företag samt en lokal och nationell beredskap vad gäller livsmedel och energi är en annan sak som Emma Hansson lyfter.

– Det är just dessa viktiga frågor som fångade mitt intresse och att Agroväst är en helt oberoende part som genom samarbete och samverkan arbetar för att öka lönsamheten och hållbarheten inom de gröna näringarna, ända ner på gårdsnivå.

Hur skulle du vilja utveckla arbetet framåt?
– Vi har en tydlig vision om att växa och att Agrosväst ska vara en aktivt och självklar klustermotor för hållbarhet och lönsamhet inom de gröna näringarna i Västsverige.

Att all den verksamhet som Agroväst bedriver ska fortsätta att vara behovsdriven och utgå ifrån näringen är en självklarhet för Emma.

– Vi kommer att fortsätta att förmedla och binda samman forskning, ny teknik och framgångsrika metoder för att bidra till ökad hållbarhet och lönsamhet inom de gröna näringarna.

Agroväst samarbetar och samverkar redan idag med ett stort antal aktörer och här ser Emma att arbetet kan bli ännu bättre.

– Gemensamt behöver vi lyfta de gröna näringarna och arbeta tillsammans lokalt, regionalt och nationellt för att vi ska säkerställa livsmedelsförsörjningen, ekonomisk tillväxt och främja en hållbar utveckling.

Vad tycker du ska bli mest intressant rent personligt?
–Det är helheten! Jag får möjlighet att arbeta med de områden jag brinner för som ledarskap, hållbarhet samt innovation och utveckling inom de gröna näringarna

Publicerades