Landsbygdsnätverket
Porträttbild på Markus Langeland.

Hållbar svensk sjömat i fokus för Blå mat

Hallå där, Markus Langeland. Du är ledamot i Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp kring hållbara blå näringar och representerar centrumbildningen Blå mat. Ni har nyligen fått fortsatt finansiering ytterligare fyra år. Vad är Blå mat och vad vill ni uppnå?

– Blå mat är en nationell centrumbildning för framtidens sjömat; livsmedel som fiskats eller odlats i hav, sjö eller i landbaserade vattensystem. Centret består av forsknings- och innovationsaktörer, regioner, kommuner, organisationer samt ett stort antal företag, och finansieras till största del av forskningsrådet Formas, men också Västra Götalandsregionen. Med Blå mat vill vi genom forskning, innovation och kunskapshöjande aktiviteter öka svensk produktion och konsumtion av hållbar sjömat.

Vad hoppas ni uppnå under de kommande fyra åren?

– Under den första fasen av Blå mat satsade vi mycket på forskning via flertalet doktorandprojekt inom centrets definierade forskningsområden, samt mindre så kallade satellitprojekt som genomförts löpande av centrets parter när aktuella frågeställningar dykt upp utifrån företagens behov. I fas två har vi förtydligat ansvarsområden, och fler seniora forskare blir engegerade för att snabbare nå den effekt vi vill att våra aktiviteter ska leda till. Vi kommer också att arbeta mer mot samskapande aktiviteter och Blå mat som avsändare av budskap, och ett utökat arbete mot hälsa, AI och digitalisering samt socio-ekonomisk hållbarhet.

Varför är det viktigt att samlas kring de här frågorna?

– Sjömat har stor potential att bidra till ett hållbart blå-grönt livsmedelsskifte. Det är en underutvecklad produktion i Sverige och vi äter generellt mindre sjömat än vad som rekommenderas. För att lösa de komplexa och breda utmaningar som finns krävs en bred expertis inom många områden, samt förankring och medskapande hos företag, myndigheter och andra organisationer i hela värdekedjan.

Publicerades