Du är styrelseordförande i Agroforestry Sverige, en ideell förening som ska gynna agroforestryns etablering och kunskapsutveckling. Hur bidrar du och dina kollegor i föreningen till utvecklingen av svenska kunskaps- och innovationssystem (AKIS)?
– I princip all verksamhet i föreningen utgår från väl förankrat akademiskt arbete från både Sverige och resten av världen. Vårt uppdrag är att sprida den kunskapen och på andra sätt hjälpa de som verkar inom lantbruket att använda sig av den. Det innebär bland annat anordnandet av gårdsbesök, kontakt med den akademiska världen och lobbyverksamhet mot politiker.
Vad gör ni inom föreningen?
– Vi är en ideell förening som söker stöd och anslag för att sprida kunskaper som kan gynna agroforestryns etablering och kunskapsutveckling i Sverige. Hittills har vi fokuserat på odling på åkermark och skogsträdgårdar. I vårt uppdrag ingår exempelvis att förmedla förtjänsterna för biologisk mångfald, matsäkerhet och ekonomi med dessa system. Föreningen samarbetar bland annat med Europeiska agroforestry organisationen (EURAF).
– Vi har nyligen tagit fram informationsmaterial om Agroforestry Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Sverige för den som är intresserad.
Hur kommer det sig att du började arbeta i denna branschen och att du engagerar dig i agroforestryföreningen?
– Att lantbruk och matproduktion skulle vara i motsättning med hållbara och rika ekosystem har varit en ständigt diskuterad fråga på gården sedan min farmors fars tid då det industriella lantbruket gjorde sitt intåg. Herman Lindén skrev i sina anteckningar 1952 om första gången industrigödning spreds på fälten och om hans sorg över de tomma kostallarna. Tre generationer senare är det träden i detta övrigt öppna landskap som är nyckelarterna för det hållbara lantbruket.
– Jag vill att min son Herman Lindén ska växa upp, och om han i framtiden vill, verka i en värld där mångfalden av liv är grunden för gårdens produktivitet samtidigt som den kan vara en daglig källa till tröst, glädje och förundran.
Från din horisont, vad tycker du är viktigt för att systemen inom AKIS ska fungera?
– För mig är det viktigt att systemen för kunskapsspridning stöttar och drivs framåt av de eldsjälar som dagligen verkar ute i landskapen. Det är enda sättet att bibehålla fokus och relevans för det dagliga arbetet inom lantbruk och gröna näringar.
Finns det något mer du vill lägga till?
– Det kan kännas svårt att integrera träden, dessa 'permanenta impediment', i sin föreställning om det högintensiva och mekaniserade moderna jordbruket. I drift är det inte alltid heller lätt då det är väldigt annorlunda jämfört med de annuella växterna. Men ju mer man lär sig, för varje år man arbetar med dessa produktiva och driftsäkra kollegor, ju tydligare blir insikterna om deras bidrag till gårdens välmående. Det finns mycket att läsa och höra, men inget går upp mot egen erfarenhet.
VAD ÄR AKIS?
AKIS, eller Agricultural Knowledge and Innovation Systems, är ett begrepp för olika nätverk och system av aktörer som arbetar med att främja kunskap och innovation inom lantbruket. Genom samarbete mellan lantbrukare, forskare, rådgivare och andra aktörer bildar AKIS en plattform för utbyte av kunskap och idéer.
Publicerades