Landsbygdsnätverket
Bo Selerud har kavaj och skjorta på sig

Foto Anne Helgesson

Jag utvecklar AKIS - Bo Selerud vid Hushållningssällskapens förbund

Du arbetar som vd vid Hushållningssällskapens förbund. Hur bidrar du och dina kollegor till utvecklingen av svenska kunskaps- och innovationssystem (AKIS)?

– Vi brinner i Hushållningssällskapen för att utveckla både lantbruk och landsbygd i Sverige. Det är en oerhörd potential som finns i utvecklingen nu. Vi har inte tidigare pratat försörjningsberedskapsfrågor, hur vi ska säkra produktion av mat i Sverige och så vidare. Men det gör vi ju nu. Arenan i Sverige är stor och förtroendet stort. Men vi ser nog inte skogen för alla träd, hela näringen är väldigt inne.

– Jämför vi till exempel med Finland, så har de kvar hela sin organisation för försörjningsberedskapen som Sverige avvecklade på 90-talet. Det behöver vi bygga upp igen på nya sätt. Vi behöver mer fungerande system integrerat i det dagliga, där vi bygger in buffertar i systemen och får till en organisation som fungerar om Östersjön är stängd.

– Hushållningssällskapen bidrar till utvecklingen av AKIS genom att bedriva naturbruksgymnasier och rådgivning, fältförsök, forskning, markkartering, konferenser, mässor, fiskodlingar och mycket mer.

Vad gör du i din roll som förbundsdirektör?
– Hushållningssällskapen finns i hela Sverige – från Smygehuk till Kalix. Vi har en lång historia sedan över 200 år tillbaka där vi från början hade ett samhällsuppdrag. Stadgarna tas fortfarande av regeringen. Vi jobbar under ett varumärke med tillsammans cirka 1100 medarbetare. Mitt uppdrag är företräda, samla och stötta hela organisationen.

Hur kommer det sig att du började arbeta i denna branschen och hos Hushållningssällskapen?
– Jag är uppvuxen på gård i Sörmland. Hushållningssällskapet hade kontor hos oss på gården, och min far har varit vd på Hushållningssällskapet på Gotland. Jag började på teknisk fysik för att bli civilingenjör, men hoppade av och läste till jägmästare på SLU istället. Sedan dess har jag arbetat inom skogsindustrin. Så jag har varit i areell näring länge, och arbetat internationellt i ca 25 år. Hushållningssällskapet ville få ihop jord, skog och affär, och då fick jag frågan om att bli vd i HS Konsult och sedan 2021 att bli förbundsdirektör.

Från din horisont, vad tycker du är viktigt för att systemen inom AKIS ska fungera?
– Matbristen är snart ett faktum. Då behöver vi fokusera på vår försörjningsberedskap och utveckling. Hur ska vi försörja landet Sverige och Europa? Vi måste se till att vi kan utveckla kunskaps- och innovationssystem i landet så vi kan säkerställa detta. Då behöver vi fokusera på lantbrukets utveckling. Hur får vi mest pang för pengarna?

– Vi skulle behöva rationalisera oss istället för att tillsätta ytterligare funktioner eller tillfälliga projektorganisationer som jobbar parallellt med varandra. Sättet vi gör det på oroar mig. Vi bygger upp många olika system och stuprör. Så man kan fråga sig vart vi är på väg.

Är det något annat du vill framföra till läsarna av denna artikel?
– Samordning, kommunikation och förankring är essentiellt. Vi kan inte fortsätta frälsa de redan frälsta, vi behöver bli bättre på marknadsföring. Fältförsök och forskning är viktigt att ha i Sverige bland annat gällande vattenförsörjning, skadeinsekter, odlingsmetoder och så vidare.

– Vi behöver ta tag i dessa frågorna, och här behöver hela samhället vara med. Vi måste i samhällskontraktet ta vårt ansvar för hur vi ska försörja vår befolkning.

VAD ÄR AKIS?

AKIS, eller Agricultural Knowledge and Innovation Systems, är ett begrepp för olika nätverk och system av aktörer som arbetar med att främja kunskap och innovation inom lantbruket. Genom samarbete mellan lantbrukare, forskare, rådgivare och andra aktörer bildar AKIS en plattform för utbyte av kunskap och idéer.

Publicerades