Landsbygdsnätverket
Musselodling med bojar. Porträttbild på Maria Gustafsson.

Maria Gustafsson, enhetschef på Jordbruksverket. Foto: Anneli Fredriksson, Mostphotos / Landsbygdsnätverket

Lotsar och innovationssupport - så ska nya stödfunktioner guida rätt i vattenbruket

Under hösten lanserade Jordbruksverket två nya stödfunktioner till vattenbruket; tre vattenbrukslotsar och en innovationssupport med två personer. Men hur ska de fungera? Och vad är skillnaden mellan dem? Jordbruksverket hjälper till att reda ut.

Innovationssupporten, som presenterades i november, ska ge vägledning inför innovationsprojekt och även följa upp projekten för att bland annat öka innovationshöjden och förmågan till insteg på marknaden. De ska också följa upp att projekten bidrar till ökat samarbete och ökad spridning av resultat.

Vattenbrukslotsarna, som blev klara i december, har i uppgift att ge konkurrensneutral vägledning till blivande och nuvarande entreprenörer inom vattenbruk. Det handlar bland annat om att lotsa till kunskap om olika typer av odling, vilka vägar till utbildning som finns och vilka tillstånd som krävs. De ska också ge vägledning kring finansiering och vilka stöd som finns att söka.

Supporten finns där för de som vill driva eller redan driver ett innovationsprojekt inom vattenbruket. Lotsarna finns där för de företag som vill starta eller vidareutveckla en vattenbruksverksamhet, säger Maria Gustafsson, enhetschef på Jordbruksverkets vattenbruks- och fiskerinäringsenhet.

Vad vill ni uppnå med respektive funktion?
– Båda funktionerna fyller ett behov av vägledning. Det räcker inte med att vi har innovationsstöd, investeringsstöd och startstöd att söka från havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet. Det behövs också vägledning.

Kan även vattenbrukslotsarna stötta innovationsprojekt?
– Inte inom ramen för det uppdrag som de har av oss, men lotsarna och supporten har avstämningar sinsemellan och hänvisat till varandras respektive funktioner.

Publicerades