Landsbygdsnätverket
Sofia Alriksson, sammankallade för arbetsgruppen, har rödbrunt hår och en röd jacka

Foto Privat

Nyfiken på Svenska råvaror i privata restauranger - Sofia Alriksson

Sofia Alriksson, du är sammankallande för arbetsgruppen Svenska råvaror i privata restauranger. Vilka är de viktigaste frågorna att jobba med just nu?

– Intresset för att gå ut och äta på restaurang är mycket högt efter pandemin. Det är därför extra viktigt att nu uppmärksamma svenska råvaror på menyerna hos restaurangerna samt att besökare vågar fråga kockarna var maten kommer ifrån.

– Vi vill samarbeta med restaurangerna och få dem att se mervärdet med svenska råvaror på menyn samt även lyfta goda exempel som kan nå ut till allmänheten kring dessa frågor.

Vad hoppas ni på att arbetet ska leda till?
Att fler restauranger väljer svenska råvaror till sina menyer och känner en stolthet kring det. Fler grossister kan tillhandahålla detta så det blir enklare för restaurangerna att köpa in svenskt, lokalt och närproducerat.

Vad är på gång framåt?
Det är mycket på gång just nu i arbetsgruppen. Vi är ett härligt gäng med starkt framåtdriv och vi har många bra och spännande idéer. Det närmsta som händer är vår medverkan på Ostfestivalen på Münchenbryggeriet den 13-15 maj. Där kommer vi ha fokus på svensk ost på pizzan och samköra det med befintliga aktörer som till exempel ”Från Sverige”.

– Vi kommer lyfta denna fråga på olika sätt under festivalen vilket just nu är under planering. Parallellt med detta har vi en student som tittar på hur det står till med utbudet av lokala och närproducerade varor hos svenska grossister. Vi håller också på att ta fram en karta med pågående projekt inom matområdet.

Om du får lyfta tre delar som du tror gruppen kan bidra med, vad skulle det bli?

  • Öka andelen svenska råvaror på restauranger
  • Få upp intresset för den här frågan hos konsumenter
  • Påverka beslutsfattare kring vikten av att vi värnar om våra närproducenter och göra det lättare att leverera svenska, närproducerade och lokala råvaror till restauranger.

Publicerades