Det finns en stor möjlighet att utveckla livsmedelskedjan genom ökade satsningar på innovation och forskning. Nu har Tillväxtverket beviljat medel för ett nationellt projekt som ska ge bästa förutsättningar för att ta tillvara den potential som finns i svenska livsmedelsföretag. Medel som Krinova Incubator & Science Parks tillsammans med Swedish Incubators & Sience Parks, SISP och Innovatum Science Park fått för projektet NILLA.
NILLA är en förkortning av Nationellt Innovationsstödsystem Likvärdigt och Lättillgängligt för Alla. Projektets finansiärer är Västra Götalandsregionen, Region Skåne och Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Hannes van Lunteren, du är ansvarig för livsmedelsprofilen på Krinova Incubator & Science Park, hur kommer det sig att ni är med och gör detta?
– I nuvarande stödsystem finns det stora regionala skillnader och många regioner som helt eller delvis har samma prioriterings områden. Bristen på samordning och samverkan över regiongränser och nationellt gör stödsystemet ineffektivt. I Sverige, fördelat över olika regioner, finns resurser i form av kompetens och infrastruktur som kan hjälpa startups och SMF-företag att stärka sin konkurrenskraft på global nivå.
– Dock upplever alla delar av värdekedjan att det är svårt att få tillgång till varandra – små företag jobbar inte med stora, akademin vill erbjuda sina tjänster till företag, men företagen vet inte om detta, det finns testbäddar över hela landet, men de har olika villkor och företagen har inte alltid råd att betala för att nyttja de resurser som finns där. Många företag vittnar om att det är svårt att komma åt de stödresurser som finns.
Vad ska projektet göra?
– Projektet ska under två år ta fram en modell som både tillgängliggör och optimerar innovationssystemet för företagen.
Varför är det viktigt?
– Därför att oavsett geografisk tillhörighet ska företagaren kunna få tillgång till den främsta kompetensen, de mest kraftfulla verktygen och mest moderna produktionskapaciteten som landet erbjuder. Resursoptimering på nationell nivå. Sverige har utmärkta och till och med unika förutsättningar för att bli ett globalt föregångsland i den hållbara produktionen av högkvalitativa livsmedel. Detta projekt ska skapa bästa förutsättningar för att ta tillvara den potentialen.
Vad händer efter projektslutet?
– I målen för projektet ingår att förbereda och ta fram förutsättningarna att erbjuda modellen till flera aktörer och värdeägare. Med en enkel väg in för företagen med kontext och gränssnitt som kan leverera värde.
Läs mer om projektet på Krinovas webb om NILLA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Publicerades