Landsbygdsnätverket
EU-flaggor i Bryssel

Nyckeln till framgång är nyfikenhet

Det säger Ellinor Eineren som i februari var på ett seminarium som EIP-Agri arrangerade i Spanien om digitalisering: New skills for digital farming. Hur kommer framtidens lantbruk att se ut och vad behövs för att nå dit?

. Ellinor Eineren visar upp sitt projekt för Inge Van Oost från Kommissionen, DG Agriculture and Rural Development, på seminariet i om digitalisering i Spanien.

Inge Van Oost och Ellinor Eineren

Spaniens jordbruksminister Luis Planas Puchades uppmanade deltagarna att hjälpa varandra att höja den digitala kompetensen hos lantbrukssektorn och hitta både goda exempel att ta efter och lära av varandra.

Ellinor Eineren, som driver innovationsprojektet Bacticam, var där.

- Seminariet var en upptakt till kommande utlysningar och vi diskuterade framtidens EU-satsningar, säger Ellinor Eineren.

Deltagarna försökte spå 30 år in i framtiden: Hur kommer framtidens lantbruk att se ut? Och krävs för att lantbrukare ska utveckla färdigheter att ta till sig ny teknik?

Högre krav

- Svaret är i min mening enkelt, säger Ellinor. Nyfikenhet. Det kommer däremot ställas högre krav på lärosäten, universitet och företag inom de gröna näringarna att vidareutbilda lantbrukarna med hjälp av olika metoder, sociala medier och E-learning-verktyg.

Lantbrukare måste fatta komplexa beslut i en värld där omständigheterna ständigt förändras. Det finns ett ökande behov för vidareutbildning och utveckling av kompetens inom så kallade soft skills till exempel kreativt tänkande, nätverkande och kommunikation.

De lantbrukare som lyckas fatta beslut baserat på olika källor, inte endast i tidigare praktiska erfarenheter, och särskilja information kommer ha lättare anpassa sig till en modern värld.

Ellinor Eineren, som driver innovationsprojektet Bacticam, har skrivit om sina intryck från seminariet i sin blogg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Alla presentationer från seminariet finns EIPs webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerades