Landsbygdsnätverket

Resten av Sverige ger svar på tal #17

”Land och stad är ju beroende av varandra. Och det gör mig så frustrerad att vi som driver landsbygdsfrågor måste förklara det” SVT:s dokumentärserien Resten av Sverige med journalisten och författaren Po Tidholm har väckt stor debatt runt om i landet. Programmen tar sats i att vi lever med två motstridiga bilder av landsbygden. Svenskarna vill ha en idyllisk landsbygd att åka till på semestern och att få kan eller vill bo där året om.

 

I podden Landet träffar Po Tidholm nu verksamhetsledaren Terese Bengard på Hela Sverige ska leva och LRFs förbundsordförande Helena Jonsson som svarar att resten av Sverige vill peka på beroendeförhållandet som faktiskt råder och den potential som finns på landsbygden.
Är Pos bild sann eller överdriven? Viktig att belysa? Och vad gör vi nu, när en
offentlig debatt tagit fart?

Citat från podden:

”Från att ha varit väldigt arg från början, så tänker jag att många skulle få se det här och sen gör vi reflektionen, vad ska vi göra åt det” – Terese Bengard

”Vi får inte fortsätta att blunda för hindren och problemen men min reaktion var att hoppas att fler faktiskt ser potentialen. Och potentialen var ju inte så väl beskriven i serien” – Helena Jonsson

”Någonstans måste man göra förenklingar för att folk ska förstå den här frågan” – Po Tidholm

Medverkande

Po Tidholm, journalist och författare, Trönö, Terese Bengard, verksamhetschef Hela Sverige ska leva, Hammarstrand och Helena Jonsson, förbundsordförande LRF, Tranås, samt Ida Lindhagen, journalist.

Kategori

Kultur & normer

Utgivningsdatum