Här kan du läsa om läget när det gäller innovationsstödet för jordbruk, trädgårds- och rennäring i Sverige. I nyhetsbrevet kommer vi också att berätta om vad som händer på EU-nivå.
Med den rubriken drog Agri Innovation Summit 2019 igång i Frankrike i slutet av juni. Närmare 400 deltagare deltog i konferensen från i stort sett alla EU-länder. Föredrag och diskussioner handlade om krav på framtida politik för att stimulera innovationer liksom om hur man ska nå framgångsrik kunskapsspridning och implementering av framtagna innovationer.
Allteftersom möjligheterna med EIP-Agri och innovationsstödet blir mer och mer kända ökar söktrycket. Det handlar både om aktörer som tidigare sökt, och fått projekt godkända, och helt nya sökande.
Detta är definitivt inte någon bisyssla för Lotta Fabricius Kristiansen. Hon är, som expert och rådgivare inom binäringen, utvald till ledare för en av EIP-Agris nya fokusgrupper Bihälsa och hållbar biodling. Fokusgruppen, som består av 20 aktörer från 17 olika länder är utvalda i hård konkurrens, hade sitt första möte i Uppsala tidigare i år.
Vad har hänt efter det att ni avslutade innovationsprojektet förra hösten?- Vi har byggt upp vår vertikalodling av sallad i kruka, mikrogrönt och många sorters kryddgrönt i södra Stockholm till att bli en av Europas största vertikalodlingar. Våra kunder är handelskedjorna ICA och COOP, Urban Deli samt restauranger.- Produktionskapaciteten är 1,3 miljoner krukor per år. Det är betydligt mindre än vad exempelvis Swegro har i sina växthus och vi kan inte konkurrera med pris. I stället får vi konkurrera med våra mervärden.