Landsbygdsnätverket
Cherztin och Anders Peråkre, Österlenkryddor.

Cherztin och Anders Peråkre, Österlenkryddor.

Österlenkryddor vill bli ledande i Norden

1990 startades ett projekt för att se om det kunde vara lönsamt med kryddodling på Österlen. 30 år senare äger och driver Cherztin och Anders Peråkre Österlenkryddor – ett KRAV-certifierat företag som odlar kryddor på friland och förädlar till kryddburkar. Storleken på verksamheten är unik i Sverige och siktet är inställt på att vara ledande kryddbönder i Norden.

Cherztin Peråkre ville arbeta med livsmedel och hennes make Anders ville odla. När företaget Österlenkryddor blev till salu insåg de att de båda kunde förverkliga sin dröm.

2014 tog de över företaget och insåg snart att det fanns potential för café, fler återförsäljare och utveckling av förädlingen. De insåg också att de behövde öka omsättningen avsevärt, och eftersom de inte hade ekonomiska möjligheter att köpa mer mark, behövde de aktivera fler odlare.

– Det är nytt för många odlare att odla ekologiskt, dessutom en gröda man inte är van vid. Att odla för Österlenkryddor kan vara en möjlighet i växelodling eftersom det inte behövs så mycket mark och det finns många avstyckade gårdar, säger Cherztin Peråkre.

Hon och Anders har tagit emot all hjälp de har kunnat få från exempelvis Innovationscenter för landsbygden. Det har handlat både om nätverk, rådgivning, mentorer och att titta på hur andra har gjort.

– De stora företagen importerade kryddor. Jag har därför istället tittat och lärt mig av lokala företag i närheten och hur de jobbar, säger Cherztin.

Viktigt med nätverk

Hon har också gått en kurs på Almi om hur man gör vid övertagande av företag. Tillväxt i sydöstra Skåne (TÖS) har bidragit med både nätverk och lotsning till pengar. Bland annat från ESF-fonden för att vidareutbilda personal. TÖS och Industriella utvecklingscentra (IUC syd) har även stöttat med mentorer och rådgivare. Smaka på Skåne och Livsmedelsakademin har varit viktiga för att hitta till rätt kunskap och verktyg. Österlenkryddor har också investerat i fler förädlingsmaskiner som de har fått EU-stöd för via Länsstyrelsen.

– Sammantaget är det viktigt med handlingskraftiga nätverk med människor som är som katalysatorer för exempelvis landsbygdsprogram. De har fokus på att rätt saker ska hända – inte bara mjuka värden utan även vad man ska göra, det man ska åstadkomma.

Hur framtiden ser ut beror till viss del på den rådande pandemin. Österlenkryddor har ett SM-guld i glasstillverkning och planen var att de skulle delta i VM i Rom. Men på grund av Covid-19 är det oklart om det blir av. Samtidigt har pandemin resulterat i omställning och utveckling.

– Vi märker ett ökat intresse för lokalproducerat och svenskt. Vi har bland annat utvecklat takeaway av saffranspannkaka samt produktion av sylt, marmelad och barbecuesåser. Vi behöver även utveckla destinationen och odlingen med fler odlare, säger Cherztin Peråkre.

Vilka tips kan du ge till andra?

– Var transparenta, be om hjälp och fullfölj varje delmål i affärsplan. Ge inte upp – alla kan!

Text: Tobias Malmberg