Projektet ska anpassa användningen av svampmedel i sockerbetor och rödbetor för att motverka fungicidresistens och bibehålla skördenivån vid ett ökat tryck av svampen Cercospora beticola. Det görs genom att utöka monitorering av bladsvampar med fokus på Cercospora, sätta upp metoder för inokulering av fältförsök samt utvärdering av fungicidresistens.
Bladsjukdomarna rost, mjöldagg och Ramularia har länge varit ett problem i sockerbetor i Sverige. Det finns bekämpningströsklar för kemisk bekämpning och när man ser de första symptomen är det dags att behandla, vilket följs upp av ytterligare en behandling längre fram. Vid sen upptagning och stor tillväxt i oktober kan det även vara aktuellt med en tredje behandling.
Bekämpningen av bladsvamp är en viktig parameter för att säkra utbyte och kvalitetspara-metrar i sockerbets- och rödbetsodling. Merutbytet för svampbekämpning i sockerbetor är ca 1 500 kg socker/ha sett i genomsnitt på 5 års försök, vilket i dagens sockerpris motsvarar ett värde på ca 4000kr/ha. För rödbetor leder angrepp av Cercospora till direkta skördesänk-ningar då bladverket vissnar ner men också kvalitetsproblem för de rödbetor som säljs i knippe med blasten kvar.
De senaste åren har angrepp av bladfläckar orsakade av Cercospora beticola börjat synas mer allmänt i Sverige. Cercospora är vanligt förekommande i sydligare odlingsområden med varmare och fuktigare väder och de senaste åren har den ökat och är nu vanligt förekomman-de i Tyskland och England. Även förekomsten i Danmark har ökat de sista 4 åren. Vi befarar därför att Cercospora är på väg att bli ett ökat problem även i Sverige.
I länder med svåra angrepp har man sett sockerförluster på upp till 50% så sjukdomen kan skapa stora problem. Då detta är ett nytt problem behövs uppdateringar kring bekämpningströsklar specifikt för denna sjukdom. Det behövs en utökning av den befintliga monitoreringen för att få ett gediget underlag för att förstå hur stort problemet är idag, när de första symptomen dyker upp, vilka områden som är drabbade och hur stora angreppen är i slutet på säsongen.
I många andra länder där Cercospora är ett stort problem har man sett att svampen lätt muterar och blir resistent mot fungicider. Genom att samla in isolat under monitoreringen vill vi ta reda på i hur stor utsträckning de svenska isolaten är fungicidresistenta och mot vilka fungicider. För detta vill vi använda och optimera befintlig metodik för utvärdering av fungicidresistens. Det behöver tas fram bekämpningsstrategier där man använder mindre fungicidmängder men som ändå ger hög effekt och samtidigt förebygger resistensutveckling.
En sprutning med ett overksamt preparat skulle förutom en onödig miljöpåverkan kosta sammanlagt 12 miljoner beräknat på att odlingsområdet för sockerbetor är 30 000 ha och att det kostar 400 kr/ha att spruta.
I syfte att utvärdera olika bekämpningsstrategier samt effekten av svampangreppen på skörd kommer fältförsök att genomföras där sporer av Cercospora sprutas ut och där vi på så sätt ökar sannolikheten för att denna bladsvamp blir dominerande.
I dessa fältförsök kommer vi att använda olika marknadssorter eftersom vi i dagsläget inte vet så mycket om vilka sorter som är känsliga för angrepp.
Projektet är ett samarbete mellan Nordic Beet Research (NBR), Brandsberga gård AB, HIR Skåne AB, Betodlarna och Nordic Sugar AB. Tillsammans har vi stor kunskap inom bladsjuk-domar, inklusive Cercospora och monitorering samt av arbete i labb och utförande av fältförsök. Tillsammans har vi även ett bra kontaktnät ut till odlare och andra experter inom området där vi kan föra ut kunskapen som genereras inom projektet.
Projektägare: NBR Nordic Beet Research Foundation
Projektslut: 2026-01-15
Budget: 1,2 miljoner kr
Kontakt: Louise Holmquist, 073-6588920
Övriga klimatåtgärder, Övriga miljöåtgärder