Mobilisera och engagera intressenter. Omvärldsbevakning och erfarenhetsutbyte. Upp-rätta aktivitetsplan med fokus på lärande och utvärdering under projekttiden Anordna träffar för att inspirera företag och aktörer att ta steget att vidareutveckla idéer och samarbeten för ökad cirkulär ekonomi. Etablera samverkanskonstellationer för fortsatt stöd av nya idéer och produkter. Sprida samarbetets metoder och arbetssätt till andra organisationer samt kommuner för att stärka näringslivet och den gröna omställningen.
Projektledning • Anställa projektledare.
* tillsätta styrgruppen: Lokalproducerat i Väst (LPIV), Chalmers Industriteknik, Nuntorp skafferi, Skafferi Väst, Dalslands Sparbank, LRF. *ekonomi & administration.
Resurseffektiva och cirkulära system/näringar Chalmers industriteknik leder arbetet inom detta. Utveckla nya företag och nya affärer genom effektivare resursutveckling där restprodukter och underutnyttjade resurser används för att utveckla nya produkter. - Informationsinsamling av restprodukter från lantbruk och livsmedelsindustrin som idag inte används som livsmedel.
Informationsinsamling av vilka resurser som saknas för att utveckla nya råvaror och produkter, i form av råvaror, vatten, energi, utrustning etc.
Identifiering av nya samarbeten för ökad resurseffektivitet och cirkulära system samt prioritering av vilka idéer som har störst potential samt vilka aktörer som behöver vara med i utvecklingsprocesserna framåt.
Nyttiggöra lediga resurser och restflöden i företag. Arbetet utförs genom workshops, intervjuer, enskilda möten och skrivbordsstudier.
Inom vårt samarbete identifiera och sprida information om möjligheter för nya eller befintliga företag inom livsmedelssektorn. Ex, flaskhalsar, luckor i affärskedjor, behov, brist på produkter och nya idéer.
Nära samarbete med t.ex. Skafferi Väst grossistverksamhet och Nuntorp gårdsbutik kan vi identifiera vad som efterfrågas för nya typer av förädlade produkter och sprida informationen till primärproducenter för att uppmuntra till mer förädling och nischade högkvalitativa produkter.
Genom Gröna klustret tidigare projekt köper nu kommunala storkök i Dalsland in 20-25 % av behov från Skafferi Väst. Det skapar stabil efterfrågan som bör nyttjas. Vilka nya produkter är storköken intresserade av, t.ex. en ärtbiff framtagen från "halva ärtor från Toppfrys som annars blir biogas? I takt med att nya produkter utvecklas uppstår ofta behov av att utveckla tidigare eller senare delar i affärskedjan för att få lönsamhet.
Om Gröna klustret ambition att bli en kunskaps- och utvecklingsnod för gårdsuppfödd fisk blir verklighet, kommer exempelvis den värdekedjan att behöva utvecklas. Det kan tas om hand i detta projekt då det idag saknas företag kopplat till förädling och restströmmar från den produktionen.
Projektägare: Gröna Klustret Nuntorp ekonomisk förening
Projektslut: 2026-12-01
Budget: 3,3 miljoner kronor
Kontakt: Carin Alfredsson, 070-3066612
Generell företagsutveckling och besöksnäring, Nya livsmedel