Landsbygdsnätverket

Cirkulärt dryckesnav - från rest till hållbara livsmedelsprodukter

Projektets syfte är att skapa nya tankesätt kring restflöden, ökad resiliens, ökat förädlingsvärde i livsmedelskedjan, fler affärsben för skånska dryckesproducenter och därmed bidra till ökat inhemskt resursutnyttjande och ökad självförsörjningsgrad.

Med ökat fokus på skånsk självförsörjningsgrad ska projektet:

  • Etablera ett kunskaps- och utvecklingsnav för dagens och morgondagens dryckesproducenter i Skåne.
  • Utveckla konkreta nya livsmedelsprodukter där vi vill öka förädlingsvärdet genom cirkulär produktion av restflöde från skånska dryckesproducenter.
  • Utveckla nya samarbetsformer för att optimera användningen av restflöden i dryckesproduktionen där flera aktörer samarbetar genom hela värdekedjan, dvs etablera nätverk som bygger gemensamma genomföranderesurser, både under projekttiden och efter.
  • Utveckla och sammanställa en modell för etablering av ett dryckesnav med fokus cirkularitet och ökad självförsörjning. Denna modell kan tjäna som uppstartshjälp och avstamp för andra geografiska och/eller produktmässiga områden.

Genomförande: Projektet består av 6 aktiviteter:

  1. Projektledning.
  2. Kartläggning, hur restflöden används i dag, samt omvärldsspaning, inspireras av platser i Europa som är bra på att ta vara på restflöden från dryckesproduktionen. Restflöden från skånska dryckesproducenter ges idag bort som djurfoder för att undvika avfallskostnader. Få producenter skapar mervärde genom nya produkter, enbart ca 5% av restflöden vidareförädlas.
  3. Stöd för produktutveckling av restflöden. Ta fram 3–5 prototyper för produkter av restflöden från dryckesproducenter (öl, vin, cider, destillat, must och andra alkoholfria produkter) genom ex. torkning, extrudering och fermentering.
  4. Utveckling av nya samarbetsformer, inspiration och kunskap, etablera nya nätverk, med aktiviteter som inkluderar alla aktörer i projektets ”ekosystem” för produkter. Fokuserade aktiviteter för målgrupperna, inspirationsevents som Food Jams och öppna föreläsningar med syftet att etablera ett cirkulärt dryckesnav för kompetensutveckling, erfarenhetsutbyte och utveckling av produkter.
  5. Modellutveckling. Analysera och sammanställa en modell för etablering av ett dryckesnav med fokus cirkularitet, dvs hur samverkan och utvecklingsarbete kan bedrivas.
  6. Kommunikation. En kommunikationsplan tas fram i början av projektet och, kopplat till denna, passande material. Fokus läggs dels på att dokumentera processen och resultatet på ett effektivt sätt, dels på att lägga grunden för en attraktiv kommunikation av framtagna livsmedelsprodukter. Gemensamma informationssatsningar kommer att göras med projektpartners. Projektet kommer att synliggöras online och genom presentationer på en rad olika mötesplatser.

Projektägare: Sjöbo kommun
Projektslut: 2026-08-31
Budget: 1,9 miljoner kronor
Kontakt: Helena Kurki, 070-5930243

Kategori

Generell företagsutveckling och besöksnäring, Nya livsmedel

Plats