Innovationen ska bidra till att förebygga ohälsa samt förbättra välfärd och djurhälsa hos värphöns, öka kvalitén i äggproduktionen samt stärka äggproducenters konkurrenskraft och lönsamhet. Idén bygger på att med hjälp av en mjukvara avläsa förändringar i beteenden i en besättning värphöns.
Genom att tidigt upptäcka förändringar i beteenden i flocken och hos individer, kan man också tidigt sätta in insatser för att förebygga ohälsa och därmed bidra till att förhindra spridning av sjukdomar och oönskade beteenden som fjäderhackning och kannibalism.
Utifrån tillgänglig forskning ska man välja ut de beteendeförändringar som svarar mot de mest allvarliga störningarna och har störst negativ inverkan på besättningen. Med allvarliga avses både de som har störst inverkan på djurens hälsa och välfärd, men även de som leder till störst ekonomiskt avbräck i produktionen då dessa är tätt sammankopplade.
Mjukvaran ska testas och utvärderas ute i besättningar med värphöns hos ett antal producenter. Syftet med innovationen är att med förebyggande metoder och ny teknik minska lidanden hos djuren, öka kvalitén i produktionen samt förhindra ekonomiska förluster för producenten. Utvecklingsbolaget ProChick ska ansvara för att prototypen kommer i produktion, kommersialiseras och fortlöpande uppdateras och utvecklas utifrån ny kunskap.
Projektägare: Källunda Lantbruks AB
Projektslut: 2026-06-30
Budget: 7,8 miljoner kr
Kontakt: Carl Fredrik Thorén, 076-117 12 34.
Ökad djurvälfärd och smittskydd