Projektet ska genomföra insatser för att skapa förutsättningar för ökat samarbete mellan lokala förädlare och sektorer i livsmedelskedjan, och för att verka för att stoltheten över lokal, regional och svensk mat ökar. Detta som en del i att öka robustheten i den lokala livsmedelsförsörjningen i länet. Projektet består av en serie workshopar som alla syftar till att samla lokala förädlingsföretag, företrädare för aktuella kommuner och andra berörda aktörer för att stimulera ökade kontakter och inspirera till samarbete mellan olika lokala intressenter kopplade till mat- och livsmedelsframställning.
Workshoparna förväntas leda till att inblandade aktörer tillsammans tar fram lokala matprodukter som kan representera ett geografiskt område, en kommun eller en bygd. Under processen kartläggs uppkomna hinder och möjligheter undersöks för att lösa dem. Workshoparna skulle kunna stimulera till samtal mellan producenter och kommunens kostverksamhet som även kan leda till att framtagen produkt serveras i respektive kommuns kök, men även i andra kommuner.
Upplägget är byggt på att Länsstyrelsen med konsult underlättar för aktörerna att bygga upp ett samarbete, välja ett produktområde och påbörja en utvecklingsprocess. Det innebär att de själva och utifrån egna förutsättningar kommer att ta fram en för dem anpassad produkt och process, medan länsstyrelsens och partners roll är att stötta inblandade aktörer hela vägen genom att hålla workshops, hjälpa till med kontakter, informera om eventuella utlysningar av stöd och annan möjlig finansiering, lyfta olika marknadsmöjligheter och kompetensutveckling.
Projektägare: Länsstyrelsen i Stockholms län
Projektslut: 2026-06-30
Budget: 650 tkr
Kontakt: Ola Rajab, 010-2231629
Generell företagsutveckling och besöksnäring, Nya livsmedel