En nationell insats för att långsiktigt bevara och nyttja landets kulturväxter. Med utgångs-punkt i Jordbruksverkets rapport "Programmet för odlad mångfald: samarbete för hållbarhet (2019:25)" går bevarandearbetet in i ny fas. Det har visat sig att det finns såväl växtgrupper som geografiska områden i landet som är dåligt representerade i genbankerna.
Programmet för odlad mångfald, Pom, startade sin verksamhet 2020. Programmet är Sveriges nationella insats för att långsiktigt bevara och nyttja landets kulturväxter. Sveriges riksdag beslutade år 2000 att Pom skulle inrättas som ett led i arbetet med att bevara biologisk mångfald i enlighet med Konventionen om biologisk mångfald, CBD. Under programmets tidiga år genomfördes ett nationellt inventeringsarbete inriktat på kulturhistoriskt intressanta trädgårdsväxter. Efter utvärdering av de tips som kom in valdes det mest värdefulla växtmaterialet ut att bevaras i två genbanker, dels Nationella genbanken för vegetativt förökade trädgårdsväxter som är en del av Pom samt på Nordgen (fröer) där Nordiska Ministerrådet är huvudman.
För att komplettera samlingarna krävs nya inventeringar och insamlingsmetoder samt nya innovativa tankar runt hur växtmaterial med sin kulturhistoria kan bevaras och kunskaperna om växterna kan föras vidare. Det föreliggande projektet önskar utveckla metoder och kriterier för hur detta ska kunna genomföras. Projektet vill med utgångspunkt på ett geografiskt avgränsat område och i samarbete med lokala aktörer inom odlad mångfald arbeta fram en modell för hur detta kan göras. I detta projekt har Gotland valt som arbetsområde . Resultatet och erfarenheterna ska efter projektets avslut kunna appliceras på andra områden i landet, t ex Norrlandskusten och Norrlands inland.
Projektägare: Sveriges Lantbruksuniversitet
Projektslut: 2027-01-15
Budget: 1,5 miljoner kr
Kontakt: Helena Persson, 073-5328492
Övriga klimatåtgärder, Övriga miljöåtgärder