Innovationen fokuserar på att skapa ett hampabaserat proteinkoncentrat med minimala antinutrienter och neutral smakprofil. Genom samarbete och kunskapsutbyte med experter inom hampaodling och proteinteknik strävas efter att maximera skörd och förfina produktionskedjan.
Trots hampans potential som en av de mest hållbara och näringsrika växterna för växtbaserad kost, möter den hinder när det kommer till bred användning som ingrediens. Utmaningarna inkluderar låg proteinhalt, oönskad bismak, närvaron av antinutrienter (likt de som finns i baljväxter, nötter och frön) samt bristande ekonomisk lönsamhet.
Hemisphere Technologies har redan i småskaliga tester visat lovande resultat vad gäller:
Projektet kommer gynna svenska lantbrukare och livsmedelsproducenter genom att möta det ökande intresset för växtbaserade alternativ till animaliska produkter. Genom att främja hampaodling och utveckla hampabaserade produkter skapas en ny marknad där lantbrukarna kan dra nytta av hög efterfrågan och öka sin lönsamhet.
I detta projekt ska odlings och skördetekniker optimeras samt en pilotanläggning för hampaprotein byggas där maximalt med antinutrienter elimineras. Acanovas process är patentsökt (och fått första omdöme från patentverket vilket gör det sannolikt att patent erhålls) och ger oss en unik fördel gentemot konkurrenter.
Projektägare: Hemisphere Technologies AB
Projektslut: 2025-12-22
Budget: 3 miljoner kr
Kontakt: Hans Karlstrand, 072-708 00 15
Generell företagsutveckling och besöksnäring